VIJF EXTRA PLUSSEN VAN NNC

Ronkende woorden en aanlokkelijke perspectieven in vacatureteksten suggereren dat het bedrijf de ideale werkgever is. Maar de werkelijkheid valt vaak vies tegen. Er zijn enkele, vaak geheide Grote Leugens in personeelsadvertenties. Let op, dit gaat over nonsense of no nonsense. Komt-ie:

  1. De spookvacature. Sollicitanten worden lekker gemaakt, maar in de praktijk blijkt er helemaal geen vacature te zijn. Althans, niet op dat moment. Werkgevers zetten een zogenaamde permanente vacature op hun website, bijvoorbeeld om een bestand met cv’s op te bouwen dat hopelijk later nog goed van pas komt. Het is meestal een poging de buitenwereld om de tuin te leiden: het gaat goed met ons, wij hebben mensen nodig!
  2. ‘Bij ons krijgen medewerkers veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling door middel van coaching, trainingen en opleidingen.’ Het is een aanlokkelijk perspectief, maar komen deze beloften ook uit? Volgens onderzoek van Berenschot hebben werkgevers de afgelopen jaren flink bezuinigd op hun opleidingsuitgaven. Zo geven ze 20% minder uit in vergelijking met een paar jaar geleden. Maar toch nam een beetje ambitieuze werkgever vrijwel standaard deze belofte op  in een personeelsadvertentie, zonder er bij te vertellen dat momenteel alleen de elite werknemers recht hebben op deze privileges.
  3. De marges van het toekomstige salaris vermeldt de werkgever er liever niet bij. Maar wel dat het ‘marktconform is’. Dat moet de sollicitant geruststellen in de hoop dat deze vertrouwt dat de werkgever biedt wat gebruikelijk is in de branche. Maar wie niet onderhandelt, krijgt vaak een salaris dat stukken lager is dan dat beloofde marktconform.
  4. ‘Bij goed functioneren wordt het contract omgezet in een vast dienstverband’, zo wordt er beloofd. Maar aan het eind van het jaar krijgt de goed functionerende werknemer opeens nóg een tijdelijk contract. Of de medewerker hoeft helemaal niet meer terug te komen wegens bedrijfseconomische redenen. Het ging al langer niet zo goed met het bedrijf, maar dat heeft HR gemakshalve maar niet vermeld.
  5. ‘U komt terecht in een gedreven team in een dynamische omgeving.’ De sfeer is informeel en er is veel ruimte voor eigen initiatief. ‘Wij faciliteren een optimale werk/privé balans.’ Dat is nog eens een prettig bedrijf om voor te werken, denkt de sollicitant. Maar eenmaal op de werkvloer valt het allemaal vies tegen. Het koffiekarretje is nog wel het meest dynamische bedrijfsonderdeel. De baas is autoritair en de collega’s pruimen elkaar niet. En ze hebben vooral een hekel aan degenen die zo nodig hun kroost op tijd moeten ophalen van de crèche.
Een jong en dynamisch team, met volop kans jezelf te ontplooien. Vind hier je nieuwe uitdaging!!!

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s