GA MET UW ARBEIDSCONFLICT VOORAL ONLINE

De meeste rechterlijke uitspraken staan gewoon online. We hebben in Nederland een cultuur van openbare rechtspraak en mensen die dat – om welke reden dan ook – willen meemaken, zo’n procedure waarbij partijen door de Edelachtbare worden gehoord, kunnen gewoon aanschuiven.

Ik vind dat een extra pleidooi voor het organiseren van een mediation, in plaats van de gang naar de (openbare) rechter. Neem nou dit gevalletje arbeidsrecht.

Een werkgever verdenkt een werknemer van diefstal en ontslaat hem op staande voet. Het is dan al bekend dat de werknemer ongeneeslijk ziek is. Het bedrijf waar de ernstig zieke werknemer in dienst is heeft een faillissement en een doorstart doorgemaakt. Deze organisatie is de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Colortrade BV, h.o.d.n. Sunpoint Next Generation en is gevestigd in Dronten.

Een klant van Sunpoint meldt aan de werkgever dat de zieke werknemer goederen van het bedrijf te koop aan biedt. Het bedrijf stuurt een brief waarin het uitleg eist en vraagtekens zet bij de arbeidsongeschiktheid van de werknemer nu hij blijkbaar wel als privépersoon goederen kan verkopen. Een week na het versturen van de brief wordt de man op staande voet ontslagen, omdat hij niet op de brief zou hebben gereageerd.

De man vecht het ontslag aan, maar voert tegelijkertijd ook een procedure met het verzoek de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Door het onterechte ontslag op staande voet en vooral het aantasten van zijn goede naam zijn de arbeidsverhoudingen volgens hem onherroepelijk verstoord. Hij vraagt om een ontslagvergoeding van ruim 160.000 euro. Hij stelt dat zijn vrouw namens hem wel degelijk – zij het telefonisch – heeft gereageerd op de brief. De spullen die hij verkocht heeft hij tijdens het faillissement van de toenmalige directeur gekregen, zo luidt zijn verklaring.

De rechter (Rechtbank, sector kanton Midden-Brabant, dat is gewoon hier om de hoek in Tilburg) vindt dat de werkgever in deze zaak zware verwijten te maken zijn. Een ontslag op staande voet moet altijd zijn gestoeld op zorgvuldig onderzochte feiten, maar zeker wanneer bekend is dat de werknemer in kwestie niet lang meer te leven heeft. De werkgever heeft de uitleg van de werknemer over de herkomst van de goederen zonder goede onderbouwing verworpen.

Op 14 juni is de werknemer twee jaar ziek. Had de werkgever om die reden ontslag aangevraagd, dan was dit volgens de kantonrechter waarschijnlijk toegekend zonder vergoeding. Maar in deze verwijtbare situatie kost het de werkgever geld om van de werknemer af te komen, zij het niet het bedrag dat de werknemer had gevraagd. De kantonrechter kent een vergoeding van zes maandsalarissen toe, zijnde een bedrag van 15.588,00 euro.

Zo, dan weet u dat ook weer. Maar de moraal is wat mij betreft meer, dat u in plaats van een straatgevecht (letterlijk en figuurlijk) beter samen een kopje koffie kunt gaan drinken met een mediator. Want die betracht absolute vertrouwelijkheid.

Smaakvolle mediation
Zou u dat ook niet liever willen doen, in plaats van met kloppend hart en stijf van de adrenaline voor de rechter verschijnen? Al die stress, en dan ook nog in het openbaar. Mediation biedt een veel betere oplossing.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s