NNC GEBRUIKT LINKEDIN NIET VOOR WERVING EN SELECTIE

Laten we het nog eens over LinkedIn hebben. Het weekblad Elsevier schrijft er met een zekere regelmaat over. En bij onze zuiderburen, België dus, heeft Robert Half, een internationale specialist in search van financials, alweer enige tijd een groot onderzoek uitgevoerd. “Men” blijft er maar meningen over verkondigen. Over nut en onzin.

Uit die publicaties blijkt onder andere, dat financieel directeuren in bedrijven weinig of geen geloof hechten aan de profielinformatie die op LinkedIn te vinden is.

Meer dan acht op tien CFO’s trekken de betrouwbaarheid van LinkedIn-profielen in twijfel. Bijna negen op tien (87%) denken zelfs dat de informatie soms (70%) of nooit (17%) betrouwbaar is.

Inmiddels woedt er op LinkedIn zelf, bijvoorbeeld in een groep als P&O Actueel, een uitzichtloze discussie over of je nou wel of juist niet die LinkedIn-profielen kunt of moet gebruiken. Oftewel: wat is de waarde van zo’n virtueel cv?

Ieder weldenkend mens kan zich voorstellen dat je aan window dressing doet als je je eigen levensloop online zet op zo’n site. Dat heet ‘gezond verstand’, maar vele P-mensen denken daar toch anders over. De naïviteit viert bij sommigen hoogtij.

Klip en klaar: als mensen solliciteren, dan doen ze zich zo goed mogelijk voor, en doorgaans beter dan in werkelijkheid. Ga daar nou maar met een gerust hart vanuit. Geldt voor LinkedIn en voor al die honderdduizenden cv’s in de bestanden van de vacaturesites, maar ook voor de reguliere cv die bij een sollicitatie wordt opgestuurd.

Daarom is een goed gesprek juist zo belangrijk. Aan tafel met koffie of thee, en meer dan slechts één kopje. Vragen en doorvragen, luisteren en doorluisteren. En leg die cv, of je die nu van LinkedIn hebt geplukt of uit je mailbox, maar aan de kant. Ja, die is gemakkelijk voor de contactgegevens en zo, maar laat het voor de rest toch vooral aankomen op je luistervaardigheden. Dat gekoppeld aan waarnemingsvermogen – dus niet kijken maar zien – maakt een selectie-interview tot een waardevol instrument, waarbij de cv niet meer is dan een pril begin. Het Curriculum Vitae is bij No Nonsense Consultancy nooit leidend. Maar misschien wél het telefoontje op basis van het daarin verstrekte nummer. Waarschijnlijk bestaan wij mede daarom al bijna 30 jaar (2018).

En tot besluit: wij gebruiken LinkedIn dus typisch niet voor de werving en selectie van onze kandidaten. Dan weet u dat ook weer (kandidaat of opdrachtgever). Overigens wisten trouwe volgers dat al langer, want we hebben al eerder – oktober 2011 – hierover op deze plek gepubliceerd…

Tricky
Wie je echt bent, dat zet je als je solliciteert niet online. Toch trappen velen aan werkgeverszijde nog steeds in die valkuil.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s