DRIE DOMME VRAGEN

Al vaker is hier een nieuwsbrief van de vacaturesite Jobbird aangehaald. Dat doe ik nu weer, want dit is een hele herkenbare.

“Sollicitatiegesprekken voeren is niet altijd makkelijk. De kwaliteit van de informatie die u tijdens dit soort gesprekken krijgt, is afhankelijk van de vragen die u stelt. Goede vragen zijn dus van belang, zodat u uiteindelijk de juiste kandidaat kunt selecteren.

Er zijn drie soorten vragen die veel gesteld worden tijdens sollicitatiegesprekken, die niet effectief zijn en die u dus beter ook niet kunt stellen:

  1. Vragen waarop u het antwoord al weet

Vraag de kandidaat niet om zijn of haar studie- of werkachtergrond te beschrijven. Deze informatie staat al in de cv. Daarom is het veel interessanter om tijdens het gesprek meteen de diepte in te gaan. Stel vragen waarmee u informatie naar boven krijgt, die juist niet in de cv of de motivatiebrief vermeld staat. Heeft de sollicitant een gat in zijn of haar cv of is er iets anders onduidelijk, dan kunt u daar natuurlijk naar informeren.

2.  Willekeurige vragen om de persoonlijkheid te peilen

Natuurlijk wilt u of de persoon die u gaat aannemen in het team past. Ga echter geen vragen bedenken waarmee u denkt te kunnen achterhalen wat voor een persoonlijkheid de kandidaat heeft, maar realiseer u dat de persoonlijkheid gedurende het gesprek vanzelf naar voren komt. Als u nog wat dieper wilt graven, probeer dan deze eens. Een werkgerelateerde vraag die rechtstreeks met de persoonlijkheid te maken heeft. Vraag bijvoorbeeld om iets te vertellen over een situatie waarbij de plannen van een project of opdracht halverwege werden gewijzigd, en hoe hij of zij hierop reageerde. Uit de antwoorden op dit soort vragen leert u veel over de persoonlijkheid en werkethiek.

3.  Vragen die u niet de informatie geven die u nodig heeft

Veel vragen die tijdens sollicitatiegesprekken worden gesteld maken het een kandidaat moeilijk, maar leveren niet de informatie op waaruit kan worden opgemaakt of de kandidaat over de juiste vaardigheden en capaciteiten beschikt die voor de functie belangrijk zijn. De zogenaamde hersenkrakers zijn dus lang niet altijd nuttig. In plaats daarvan kunt u beter vaststellen welke specifieke vaardigheden u zoekt, en daar op voorhand op selecteren. Dan is die uitnodiging voor zo’n gesprek misschien al wel achterhaald.”

Tot zover dus Jobbird. Open deuren? Jazeker, maar dagelijkse kost in het land van W&S. Niet alleen bij de werkgevers zelf, maar ook bij al die “bureaus”.

Reflection
Kijk eens wat vaker in de spiegel, zeker als “interviewer”.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s