EEN SCHREEUW OM EEN AFWIJZING

Na in enkele dagen zo’n 1.500 sollicitaties op met name een tweetal vacatures te hebben ontvangen, wil ik graag samen met u de balans eens opmaken.

Laat ik voorop stellen, dat er best een aantal sollicitanten zullen zijn geweest die gewoon moesten solliciteren, en daarom zomaar even hun ceeveetje hebben doorgeklikt naar No Nonsense Consultancy. Uitsluitend in de hoop op een afwijzing, zodat ze tenminste kunnen laten zien dat ze aan hun sollicitatieverplichting hebben voldaan. Toch meen ik dat zij slechts een hele kleine minderheid van die 1.500 vormen. De overgrote meerderheid van de reacties die wij ontvangen is oprecht. Die mensen bedoelen het goed, en willen “gewoon” (weer) aan het werk.

Maar men heeft kennelijk nog onvoldoende in de gaten dat de concurrentie moordend is. Ze zullen het wel weten, maar ze hándelen er niet naar. Met een onderscheidend vermogen van 0. Zonder enige creativiteit. Alles standaard. En vooral niet lezen wat we vragen. Op mijn blogsite heb ik wat dat betreft enkele bloopers geplaatst. Ter leering ende vermaeck. Geknipt en geplakt uit al die reacties, 1-op-1.

Hier houden we het ernstig. Want de overgrote meerderheid van “mijn” sollicitanten bedoelt het goed. Toch blijven er van die 1.500 na een snelle, eerste filtering niet meer dan enkele tientallen over. Dat is dus maar zo’n 2% (!). Dat zijn dan wel de échte kandidaten. De goudhaantjes voor de opdrachtgevers van NNC. Dus de toppers en de slimmeriken.

WAT MOET U DOEN OM U POSITIEF TE ONDERSCHEIDEN?

Alhoewel ik zeker geen beroepssollicitanten zoek, is het maken van een goede cv en het opstellen van een treffende sollicitatiebrief minder ingewikkeld dan wordt gedacht. Het begint er eigenlijk al mee, dat u er – gewoon – een beetje veel aandacht aan moet besteden. Een professionele selecteur herkent dat onmiddellijk. Dus in plaats van hatseflats, toch liever maar een keertje nadenken voordat je wat gaat zitten tikken. Een keer je werk nakijken en jezelf nogmaals controleren. Laat een ander er eens overheen lezen, bijvoorbeeld op spelfouten en ander slecht Nederlands waar u een blinde vlek voor zou kunnen hebben. Immers, het gaat om uw baan. Een nieuwe carrière. Die zo belangrijke financiële bron van het maandelijkse salaris. Wat heeft ú daar voor over?

HOE MOET HET NIET?

Alleen maar je cv doorklikken, zonder geschreven motivatie. Hou koud kan het zijn? Hoe kil en ongeïnteresseerd wil je overkomen? Dat is een schreeuw om een afwijzing.

Zo’n begeleidende brief is overigens niet bedoeld om nog een keer in al dan niet gebrekkig Nederlands uw cv uit te schrijven, bijvoorbeeld als volgt: “Laat ik beginnen met me even voor te stellen, mijn naam is Jan Jansen”. En dan volgen de doorgaans niet afgemaakte opleidingen en de twaalf ambachten, en dertien ongelukken. Nee, licht in plaats daarvan eens toe waarom u in Eindhoven een baan zoekt, terwijl u in Aalsmeer woont. Of waarom u na zeven maanden alweer op zoek bent naar een andere job. Of wat er de reden van is dat u iedere keer in een andere branche werkzaam bent geweest, en dit keer juist voor bijvoorbeeld een medische privékliniek wilt gaan werken. Wat zijn uw drijfveren (daarvoor)? En nee, schrijf dan vooral niet op dat u graag met mensen omgaat, want dat kan ook als vakkenvuller bij Albert Heijn. Toch?

Misschien wilt u uw carrière wel een heel andere wending geven, omdat juist die vorige branche – bijvoorbeeld de industrie, of de bouw – naar uw idee op sterven na dood is. U wilt het roer omgooien. Een frisse start maken, iets nieuws. En om dat te onderstrepen bent u bijvoorbeeld al begonnen met een relevante opleiding, zoiets als management in de gezondheidszorg. Schrijf het op! Laat het die personeelsman of -vrouw, de recruiter dan wel intercedent weten.

Of: het gaat om een vacature in deeltijd. Terwijl u nu fulltime werkt. Maar vanwege een herschikking van gezinstaken, of een nieuwe relatie – ook heel actueel – bent u juist op zoek naar minder uren per werkweek. Dan legt u iets uit wat de lezer nog niet weet vanuit de cv, of anders zelf wel gemakkelijk kan raden (…).

Kijk, dat snijdt hout. In plaats van dat u zo graag een filmpje pakt en van lekker eten houdt.

Schrijf ook geen delen van de advertentietekst over in uw brief. Ik weet dat dat soms wordt getraind op sollicitatiecursussen, maar die kunt u beter maar niet volgen. Jezelf zijn en jezelf blijven is altijd het beste. In plaats van iets opdreunen, of overschrijven. Een lesje solliciteren bestaat niet. Want ieder gesprek is anders. Zoveel gesprekspartners, zoveel mogelijkheden. Zo veel verschillende organisaties, ieder met een geheel eigen cultuur. Ga er altijd naturel in, bewust van uw eigen mogelijkheden, maar ook van uw onmogelijkheden. En bereid je hartstikke goed voor.

NOG ÉÉN KEER

Dan nóg maar een keertje over de aanhef van uw brief. Het blijft me al jarenlang verbazen. Dat zo veel sollicitanten maar niet wijzer worden.

Daar gaat-ie weer,  even knippen en plakken. Die puntjes achter ‘Beste’ en dat ‘enz. enz.’ krijg ik dus ook als zodanig binnen:

 • “Beste .….,”
 • “Geachte hr/mevr. enz enz.,”
 • “Beste heer/dame.”

Soms nota bene opgeschreven door mensen met de nodige communicatie- en commerciële opleidingen en cursussen. Ze doen allemaal aan marketing en ze zijn punctueel. Gelooft ú het?

En sluit uw brief af met uw naam. Logisch? Mwah, zo’n 75% doet het niet. Voornaam en achternaam graag, dus niet: Groetjes, Suus. Maar wel: Vriendelijke groet, Suzanne Jansen. Blijf zakelijk correct. Want solliciteren is een zakelijk proces, dat overigens heel persoonlijk mag, en misschien ook wel moet zijn. Maar dan wel op de goede manier.

Solliciteren doe je goed, of niet. Een beetje veel aandacht is vaak al voldoende. En leg anders de rest maar uit aan het UWV.

Een gedachte over “EEN SCHREEUW OM EEN AFWIJZING

 1. Boeiend.
  Het valt niet mee om in deze tijd sollicitaties af te handelen. Net zo min valt het mee om in deze tijd te solliciteren. Een van uw vacatures vind ik ook boeiend. De vacature die bestaat uit diverse rollen en tegelijkertijd uit diverse persoonlijkheden. Moeilijk is dat soms, vooral bij nieuwe vakgebieden. Wie zoek je precies? En kun je die persoon ook vinden? Bestaat die persoon ook echt of is het een ideaal beeld ontstaan uit wat anderen er over zeggen…
  Aldoende leert men. Beide partijen.

  Op een dag wordt het wat rustiger zowel voor voor u als voor de zoekende, maar dan dienen we eerst nog gezamenlijk door een transitie te gaan. We hebben elkaar nodig, niet vergeten he 😉

  Like

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s