EXPRESS YOURSELF

Pieter Frijters is een fenomeen op het gebied van “spreken in het openbaar”. Maar hij kan ook mensen helpen die kampen met bijvoorbeeld een burnout, of een bepaalde fobie.

Kortom – maar dat is mijn persoonlijke uitleg – hij leert mensen om gewoon zichzelf te zijn en vooral: te blijven. Trek je niks aan van je omgeving en reken vooral af met jezelf. Blijf zeker ook zelf kritisch; weet wat je kunt, maar ook wat je niet kunt.

Maar goed, via managersonline kwam ik een stukje tegen van Frijters over het HBO, waar de studenten eerder spreekangst krijgen opgelegd dan dat ze iets verstandigs daarover leren (toepassen). Het leuke van dat soort stukjes vind ik ook altijd de reacties van al die mensen daaronder. Hoe de emoties toch keer op keer maar weer oplaaien, onder het geweldige motto, steeds vaker ook in 2014: express yourself!! Overal hebben we een mening over, alles moet worden bestreden, of goedgekeurd. Niet alleen inzake de auteur, maar ook naar elkaar. De respondenten dus. Wat een tijd hebben we toch. En wat een energie! En dat in een steenkolen Nederlands dat mijn dag vaak weer helemaal bekroont. Onbedoelde humor is vaak het leukst, toch?

Ik heb gelijk. Ik weet het beter. Jij weet er niets van. Jij zit helemaal verkeerd.

Kortom, in plaats van al dat gereageer, ga iets (bij-)leren. Bijvoorbeeld bij Pieter Frijters.

Onderstaand een kort uittreksel van bedoelde publicatie.

“Zo’n tachtig procent van de mensen heeft een lichte tot ernstige vorm van spreekangst. Het onderwijs is de aangewezen plek om hier op grote schaal iets aan te doen. Veel opleidingen geven les in ‘overtuigend presenteren’. Hun aanpak veroorzaakt echter spreekangst. Zelfs bij studenten die voordien ontspannen konden presenteren.

Een quote: ‘Sta eens stil bij jezelf. Hoe kijkt het publiek naar jou? En hoe kijk je naar jezelf?’ Dit soort vragen is een kolfje naar de hand van mensen met spreekangst. Zij zijn er op gefocust hoe anderen hen beoordelen. En kijken op een negatieve manier door de ogen van een ander naar zichzelf.

Ook heeft de vraag ‘hoe kijkt het publiek naar jou?’ de kracht om mensen die daar nooit zo over nadenken op een idee te brengen. Zodat er zich een horrorscenario van priemende blikken in het onderbewuste nestelt dat vlak voor een presentatie plots voor paniek zorgt. Want niet de werkelijkheid, maar beelden in je hoofd over die werkelijkheid, zorgen voor onaangename lichamelijke sensaties, zodra je maar aan een presentatie denkt.

Wat er vooral fout gaat binnen het onderwijs met betrekking tot het voorkomen van spreekangst, is de aandacht in de lesstof voor de voorbereiding van een presentatie. Er zijn ellenlange checklists die je af moet werken. En, nog erger, er wordt aanbevolen om de hele presentatietekst uit te schrijven en een scenario te maken, waarbij in het ergst geval zelfs adempauzes geregisseerd zijn. Werkelijk te gek voor woorden. Het gebruiken van zaken als sheets en beamer wordt gepresenteerd als een vanzelfsprekendheid.

Advies:

  • maximaal 10 minuten voorbereiding als je de stof begrijpt – of als je de stof niet begrijpt voldoende tijd nemen om die in grote lijnen wél te begrijpen;
  • nooit je tekst uitschrijven;
  • géén scenario uitwerken;
  • bij voorkeur minimaal of geen gebruik van sheets;
  • je nóóit afvragen wat het publiek over jou denkt.”

 

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s