STEEDS MAAR WEER DIE MISMATCH

Carrière in Brabant komt met opnieuw een veelzeggende bevestiging, van wat velen al lang weten. Maar waar nog meer direct betrokkenen tot op de dag van vandaag – en dat is geactualiseerd eind maart 2015 –  consequent aan voorbij gaan.

Wat is het geval. Al lange tijd kan 30 procent van de organisaties niet de goede mensen vinden. Daarnaast vertrekken niet minder dan zes van de tien medewerkers binnen twee jaar. Dat komt omdat de werkgever in de praktijk niet voldoet aan de verwachtingen van de kandidaat, zo blijkt uit een analyse van Yacht.

Werkgevers en kandidaten zouden er beter aan doen om de werkelijkheid niet rooskleuriger voor te stellen dan deze is.

Werkgevers denken dat er te weinig mensen reageren op vacatures, of dat er mensen reageren die niet passen bij het profiel. Er zouden gewoonweg onvoldoende mensen zijn die voldoen aan het gevraagde profiel (54 procent), of de functie spreekt te weinig tot de verbeelding (36 procent). Ook stellen organisaties te hoge eisen aan sollicitanten (23 procent).

Uit het onderzoek van Yacht blijkt dat sollicitanten kiezen voor salaris (65 procent). Daarnaast moet de werksfeer goed zijn (51 procent), de inhoud van het werk interessant (50 procent) en er moet uitdaging in het werk zitten (40 procent). Ook een vast contract staat nog hoog op de wensenlijst (43 procent). Werkgevers beoordelen potentiële nieuwe medewerkers op hardere factoren, terwijl sollicitanten veel meer kijken naar de ‘zachtere’ componenten. En dat zorgt ook voor een mismatch, met alle gevolgen van dien.

Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Wat ons opvalt is dat een groot deel van de nieuwe medewerkers zelfs in deze tijd snel vertrekt. Werkgevers kunnen hoge eisen stellen aan aanstaand personeel. Op het gebied van opleidingen en ervaringen wordt het beste van het beste verwacht. Op zich is dat prima. Maar waar de werkgevers aan voorbij gaan, is dat veel werknemers andere eisen stellen aan “werk”, en dat is gewoon een prettige en leuke werksfeer waar ze zich veilig voelen. Onze ervaring is dat hier vaak een niet-realistisch beeld geschetst wordt door de werkgever en dat is zonde. Zonde van de moeite, zonde van het geld en het leidt binnen de organisatie tot stagnatie bij het realiseren van de doelstellingen”.

Enkele tips voor de sollicitant zijn opnieuw:

  • Doe je huiswerk;
  • Vraag of u een dag kunt meelopen in het bedrijf, zodat u de cultuur kunt ervaren;
  • Ga in de hal bij de receptie zitten en observeer hoe men met elkaar omgaat;
  • Vraag bijvoorbeeld eens of u met uw toekomstige collega’s kunt lunchen.

Enkele tips voor de werkgever zijn opnieuw:

  • Check sociale media zoals Pinterest en Instagram, in plaats van de standaard Linkedin; zo krijgt u een breder en vooral een meer betrouwbaar beeld van de kandidaat;
  • Houd in de sollicitatieprocedure ook een gesprek op de locatie die de voorkeur heeft van de sollicitant;
  • Overweeg ook eens een huisbezoek (maar uitsluitend na overleg/op afspraak). Alleen al de reactie van de kandidaat op zo’n verzoek spreekt boekdelen.
Verschillende werelden
En ook nog eens verschillende verwachtingen. Communiceren is de sleutel, face to face.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s