WAT DOET Ú ER MEE?

Onder luid trompetgeschal, komt Elsevier met een onderzoek over de arbeidsmarkt. Wie vindt het snelst een (vaste) baan? En wat blijkt, ik was zelf werkelijk stomverbaasd: dansers, creatief therapeuten en allerlei -gogen komen het minst snel aan een passende baan, en ze verdienen (dan) ook het minst. Terwijl technici een veel beter perspectief hebben.

Huh, is dit nieuws? Dat is toch al zeker een jaar of 30, 35 bekend? En misschien nog wel langer, maar toen volgde ik de arbeidsmarkt nog niet zo goed.

Opmerkelijk, hoe ook dit soort “nieuws” toch maar niet verandert. Ik zou ooit nog wel eens ergens willen lezen of horen, dat elektrotechnici niet (meer) gewild zijn… Op mijn persoonlijke blogsite, zijn sinds 2009 welgeteld 103 stukjes gepubliceerd die min of meer over dit onderwerp gaan. Vaak met de oplossingen erbij.

En dan hoor je nu natuurlijk weer dat er een instroombeperking moet komen, en dat bèta gestimuleerd moet worden. Joh! Een quootje uit het volledige stuk, dat gisteren is gepubliceerd:

Van de academici vinden bèta’s en ICT’ers het snelst werk. Wie informatica, elektrotechniek of scheikunde studeerde, heeft de banen voor het uitkiezen. Ook economen en fiscalisten hebben daarnaast een sterke positie. Deze bevindingen komen overeen met geluiden uit de praktijk. ‘In de ICT, techniek en finance is enorm veel werkgelegenheid. Starters zijn niet aan te slepen,’ zegt Valeri Berns (46), directeur recruitment services van werving- en selectiebureau Yacht. ‘Hoe specialistischer, des te beter. Dat komt door de snelle technologische ontwikkelingen.’

Nou, dan bent u weer helemaal op de hoogte… Alhoewel, het lijkt wel of het hier om het Jeugdjournaal gaat.

Mijn vraag, na tenminste 25 jaar: wat gaat ú er aan doen? Als kandidaat, als werkgever, als HRM’er, als beleidsmaker of als politicus? Of plaats ik dit bericht, tegen die tijd ernstig bejaard maar nog scherp van geest ;-), over 25 jaar wéér en nog maar een keer op mijn site?

Jaar na jaar na jaar hetzelfde nieuws. Terwijl de oplossingen voor het grijpen liggen, sukkelen we door.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s