BEDRIJFSLEVEN, WORD WAKKER!

Komt vandaag zomaar even voorbij in de nieuwsbrief van P&O Actueel. Ik mag wel zeggen, voor de zoveelste keer. In jaren van crisis hoor je daar nooit meer wat over, en de hele arbeidsmarkt slaapt rustig verder. Niemand handelt daarnaar, dus. Dat zal nu ook niet gaan gebeuren. Bovendien, men denkt wel dat “de crisis” over is of snel over gaat, maar dat is een groot misverstand. De tekorten ontstaan dus niet door aantrekkende economische groei, maar door vergrijzing. (Het is trouwens ‘war for talent’, maar dat is slechts een detail.)

Waarom dan toch hier geplaatst?

De oproep dat niet slechts HRM zich met “personeel” en vooral nieuwe medewerkers moet bemoeien, maar dat dit een bedrijfsbrede aangelegenheid is, die top down moet worden aangestuurd. Ik lees ook een interessant begrip als “talentstrategie”, en dat de vorige oorlog om goede mensen niet tot succes heeft geleid. Bedrijfsleven, word een keer wakker!

In de komende twee jaar zien HR-professionals een nieuwe strijd ontstaan om het aantrekken en vasthouden van gekwalificeerde werknemers. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim driehonderd HR-managers.

Door het herstel van de economie en de toenemende internationalisering, zal de concurrentie op de arbeidsmarkt in de komende jaren fors toenemen. Hoewel de onderzochte bedrijven parallellen zien met het eind van de vorige eeuw, toen tussen ondernemingen een vergelijkbare strijd uitbrak om talentvol personeel, zien zij ook belangrijke verschillen.

‘Talentvolle jongeren binden zich tegenwoordig minder snel ‘voor het leven’ aan een werkgever en kijken anders aan tegen de traditionele arbeidsverhoudingen binnen bedrijven, zegt Caroline Visser van KPMG’s People & Change Praktijk in Nederland.

De huidige generatie werknemers waardeert een aantal werkaspecten heel anders dan bijvoorbeeld de babyboomers en generatie X, mensen geboren tussen 1945 en 1975. Veel ondernemingen geven aan, dat dit generatieverschil de belangrijkste oorzaak is van het tekort aan gekwalificeerd personeel. Ruim de helft van de bedrijven ziet daarnaast het herstel van de economie en de grotere behoefte aan personeel die hieruit voortvloeit, als belangrijkste oorzaak van de personeelskrapte. Nog eens 40 procent van de ondernemingen blijkt moeite te hebben met het vinden van geschikte werknemers omdat zij van zich zelf vinden dat zij niet aantrekkelijk genoeg zijn als werkgever. Ook geven veel bedrijven aan dat er een kloof is tussen de kennis en kunde die beschikbaar komt op de arbeidsmarkt vanuit hogescholen/universiteiten, en de behoefte van bedrijven.

Volgens KPMG blijkt uit het onderzoek dat een meerderheid van de bedrijven zich bewust is van het feit dat het roer ‘volledig om moet’ en dat zij het werven en binden van medewerkers op een totaal andere manier moeten aanpakken. Visser: ‘Ruim 60 procent van de ondernemingen geeft aan te kiezen voor een ‘holistische’ benadering waarbij niet langer alleen gekeken wordt naar het invullen van de hogere functies binnen de onderneming, maar naar het behoud van werknemers in de totale organisatie.’

De aandacht voor met name de topfuncties is bij veel bedrijven vooral sinds de vorige ‘war of talent’ ingeburgerd, maar blijkt volgens de onderzoekers in de afgelopen jaren nauwelijks tot succes te hebben geleid. Bijna de helft van de bedrijven geeft aan dat een dergelijke focus op de topfuncties ten koste gaat van de noodzakelijke saamhorigheid binnen de organisatie en daarmee een risico vormt voor de onderneming.
‘Het is een goede zaak dat de onderzochte bedrijven hun strategie voor het aantrekken van gekwalificeerd personeel nieuw leven inblazen’, zegt Visser. ‘Het eigenaarschap voor de werving en het behoud van talentvolle werknemers ligt hierbij niet langer alleen bij de HR-afdeling, maar bij het totale management van de onderneming. Bovendien maakt het uitstippelen van een duidelijk carrièrepad voor de werknemer in toenemende mate deel uit van de talentstrategie.’

Tot besluit nog een paar linkjes naar eerdere berichten op deze site, die hier een directe relatie mee hebben. Want nogmaals, men draait op de arbeidsmarkt alleen maar rondjes. Recht vooruit, of een scherpe afslag, lijkt ‘not done’:

War for talent niet minder, maar juist heviger

Koester de uitdagers

Absurde advertentieteksten (Ik ben hier twee jaar geleden mee gestopt, maar als u nu online gaat, komt u echt nog altijd hetzelfde tegen.)

HRM
Laat je personeelszaken regelen door ervaren professionals, die weten hoe de wereld in elkaar zit. En dat geldt vooral voor de instroom en het behoud van je medewerkers. Want dat is geen kinderspel.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s