BOEVEN EN BOEFJES

De hoeveelheid zomervakantie-gerelateerde fraude van medewerkers nam de afgelopen jaren toe met 15 procent.

Volgens het vakblad PW De Gids is dit de top-drie, met dank aan Hoffman Bedrijfsrecherche. Overigens, NNC vindt dit open deuren (…), maar gezien die schrikbarende toename publiceren wij deze aandachtspunten hier toch (nog) maar een keer:

1 –> ICT

Hierbij gaat het om wachtwoorden en toegangscodes van de bedrijfssystemen die worden gedeeld bij de overdracht aan vakantiekrachten. Je kunt hier de parallel trekken met een medewerker die in vaste dienst komt. Directeur Richard Franken van Hoffman: ‘Voordat een nieuwe, vaste medewerker de codes van het systeem ontvangt, moet hij of zij allerlei papieren ondertekenen. De code van het inbraaksysteem krijgt men niet zomaar. Richting de tijdelijke medewerkers wordt die controle losgelaten: zij krijgen die codes vaak gewoon toegeschoven.

Ook gaat het hier om de vaste medewerker die taken overneemt van een vakantievierende collega. Denk aan de loonadministratie, waar normaliter twee medewerkers op zitten. Als er daarvan een op vakantie gaat en er springt een derde medewerker bij, en is er vaak weinig zicht op wat deze met de toegangscodes doet. Dit soort zaken maakt het voor werkgevers vaak onoverzichtelijk wie er toegang heeft tot welke systemen. Vaak worden deze codes ook na de vakantie niet herzien.

2 –> Tijd

Dit soort fraude wordt vaak gepleegd bij een gebrek aan enig toezicht. Denk hierbij aan medewerkers die wat eerder naar huis gaan als de manager er niet is, tot aan zich ziekmelden en vervolgens een dagje uit plannen. In het uiterste geval gaat het hier om ‘concurrerende werkzaamheden’, ofwel: werk in strijd met het concurrentiebeding. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een medewerker in de baas z’n tijd een eigen zaakje aan het opzetten is, in het ergste geval met middelen en contacten van de organisatie.

3 –> Geld en goederen

Hier gaat het niet per se om de bekertjes, koffie en thee meenemen voor op de camping. Maar als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Dan gaat het bijvoorbeeld om serieuze diefstal van bedrijfsgoederen of -voorraad. Ook dit is weer een gevolg van minder of tijdelijk toezicht door afwezigheid van managers en collega’s.

Tip voor werkgevers: Ook hier is het weer van belang om extra te controleren. Laat de beveiliging wat vaker, en vooral ook op ongebruikelijk plaatsen en tijden een rondje lopen. Leidinggevenden kunnen naast hun eigen afdeling ook eens de afdeling van hun vakantievierende collega over lopen. ‘Door je onvoorspelbaar op te stellen als werkgever, laat je je aanwezigheid zien. Werknemers die iets van plan zijn merken zoiets op, die voelen zich gecontroleerd.’

Diefstal
De gelegenheid maakt de dief, veel ingewikkelder is het vaak niet. Als u zelf op vakantie gaat, dan stopt u uw waardepapieren toch ook niet achteloos in uw achterzak? Nou dan.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s