‘KORTE AANDACHTSBOOG’

No Nonsense Consultancy krijgt vandaag zomaar weer een aanbieding van een vacaturesite, werkxyz.  Gratis plaatsen. Getriggerd door vermeldingen als Website van het jaar 2012 en Website van het jaar 2014, kijk ik toch maar even verder. Ik kom van alles tegen, en vooral ‘the usual suspects’, zowel in onderwerpen als vacatures en mensen. Met alle respect.

Maar waar komt die naam dan vandaan? Dat is een originele, en het heeft te maken met de verschillende generaties op de arbeidsmarkt. En dáár lees ik ineens iets onderscheidends, iets verhelderends, iets leuks… En in uitstekend Nederlands, ook dat is anders dan anders. Leest u even mee?

En tenslotte de generatie Z. Iedereen die tussen de jaren 1992 en heden is geboren, wordt gerekend tot deze generatie. Die jaartallen worden in de wetenschap hier en daar nog wel behoorlijk bediscussieerd, maar voor deze beschrijving houden we ons daar aan. Dat er een overlap is met generatie Y, nemen we voor lief.

In 2020, het jaar waar we naar toe kijken, zal deze groep dus tussen de 10 en de 28 jaar oud zijn. Met andere woorden: de eerste leden van deze generatie zijn dan de werkvloer opgestroomd. Generatie Z groeit op in een wereld van overvloed en met relatief weinig beperkingen. Generatie Z leeft in de overtuiging dat eventuele tegenslagen zullen worden opgevangen door ouders of de overheid. In die verwachting worden ze ook regelmatig bevestigd. Ondanks de recessie van de afgelopen jaren is, bijvoorbeeld, tussen 2007 en 2009 het gemiddelde inkomen van jongeren met 7% gestegen. Generatie Z blijft dan ook een onveranderd vertrouwen houden in de toekomst.

Generaliseren is natuurlijk gevaarlijk, maar in dit kader wel even toegestaan om een beeld te schetsen. Generaliserend kunnen we daarom over generatie Z stellen, dat dit een Generatie is die opgroeit in een ‘24/7’ informatiemaatschappij. Vaak wordt gesteld dat het een generatie is die wordt gekenmerkt door een korte aandachtsboog. Ze vervelen zich snel en ze zappen door het leven. Dit leidt er ook toe dat ze razendsnel informatie kunnen vinden en filteren. Al betekent dat soms ook dat informatie oppervlakkig wordt verwerkt.

Zo, die zit. Dan ga ik nu maar even snel gebruik maken van die gratis aanbieding :-).

Generatie Z
Het leven bestaat uit zappen, en ze zijn er echt heel gelukkig mee. Korte aandachtsboog? Weinig diepgang? Who cares…

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.