VAN GOUDVINK TOT PARADIJSVOGEL

Een kwart eeuw No Nonsense Consultancy. Dat is niet niks, al zeggen we het zelf. Vallen en opstaan; leren en steeds beter worden. In zijn algemeenheid heeft NNC niet zoveel met “ervaring”. Talent, dat is vaak veel belangrijker. Goede wil, attitude, doorzettingsvermogen en creativiteit. Dat maakt allemaal juist zo vaak het verschil. Aangevuld met een grote portie flexibiliteit, ontstaat zo meer dan eens “de ideale kandidaat”. Dat is dus typisch zo’n ‘paradijsvogel’, die hier de laatste tijd wel vaker wordt aangehaald.

Toch is 25 jaar ervaring op de arbeidsmarkt, in werving en selectie, op het gebied van personeelsbeoordeling en HRM veel waard. Dan heb je in en rond heel veel organisaties kunnen zien hoe het moet, maar ook hoe het niet moet. Het zit vaak in kleine verschillen. Nuances. Beter even wachten, of juist heel snel schakelen. Door schade en schande wijs worden, die tegeltjeswijsheid is helemaal raak. Door al die jaren heen. Je gaat het voelen, zien en ruiken…

Werving en selectie kan stomvervelend zijn. Ook dat hebben we in al die jaren wel ervaren. Om er dan nog een jaar of tien of zo aan vast te plakken, daar voelen Milia en ik niets voor. Het is goed zo. Aan de andere kant, ik wíl helemaal niet stoppen. Niks “uitdrijven”, of “het zal mijn tijd wel duren”. Geenszins. Er bij blijven, want ik vínd er ook van alles van… Zoals een goede Relatie terecht opmerkte, nog maar een paar maanden geleden: “Jij bent niet iemand om hele dagen met je hond op een verlaten strand in Ierland te gaan lopen”. Hij heeft helemaal gelijk.

Dus gaan we dóór. Maar niet op de manier die anno 2014 maatgevend lijkt te zijn op de markt van ‘recruiting’: een stapeltje cv’s schuiven. Snelle handel in mensen. Nooit geschoten is altijd mis. No cure/no pay. “Laat eerst maar eens wat cv’s zien, en dan kijken we wel…” Cv’s, cv’s, cv’s. Daar gaan we niet in mee (nooit gedaan ook overigens).

Eén paradijsvogel is zoveel waardevoller dan vijf kraaien. Op mijn YouTube-kanaal staan inmiddels een paar korte filmpjes van onze jubileumbijeenkomst dd 16 oktober jl. Daar kunt u dit verhaal nog eens horen en zien. Voor een goed begrip. Daar vindt u ook een leuke clip over onze allereerste opdracht, het begin van het begin, die we daarom hieronder ook even hebben geplakt. We blijven bij de vogels, want die Relatie uit 1989 had het over een goudvink. Tja, dat is dus onze business. Het traceren, en vervolgens vangen van goudvinken en paradijsvogels… Onze Relaties begrijpen dan precies wat we bedoelen :-).

Goudvink
De als eerste geplaatste kandidaat, bij de allereerste Relatie.

En de bedrijven, de potentiële opdrachtgevers die dat niet snappen, die niet méér dan een lijntje kraaien zoeken, die kunnen ons niet langer inspireren tot grootse daden. Dan moet je er ook maar niet (meer) aan gaan beginnen. Dat is No Nonsense Consultancy na 25 jaar.

Op deze site, maar ook op de blogsite van Ton Westphal (en dus ook op YouTube), zullen we daarover de komende weken nog wel enkele berichten en filmpjes publiceren. Want zoiets moet je wel even uitleggen, vind ik. Dat is het meer dan waard.

Met die uitgangspunten kan en wil NNC nog jaren doorgaan. Het gaat om onderscheidend vermogen. Bij ons ten aanzien van de kandidaat, bij onze Relaties met betrekking tot de uitvoering van de opdracht.

Dus niks uitdrijven en afwachten. Een nieuwe huisstijl getuigt van optimisme. Geloof in de goede zaak, letterlijk en figuurlijk. Proost!

4 gedachtes over “VAN GOUDVINK TOT PARADIJSVOGEL

 1. Dag Ton, ik heb genoten tijdens jullie jubileumbijeenkomst. Niet alleen van Adjiedj Bakas, maar (vooral) óók van jou. Een authentiek verhaal, recht uit het hart. Tijdens een ElektroNed event gisteren had ik een spreker geboekt die jou volgens mij zéér moet aanspreken. Hij heeft het namelijk altijd over passie en talent, en de manier waarop wij (lees: organisaties én kandidaten) hiermee omgaan (niet goed dus…). Hij stelt zelfs provocerend dat ‘2D organisaties’ (en dat zijn de meeste) binnenkort palliatieve zorg nodig hebben….. Jef Staes: http://www.youtube.com/watch?v=ts7v7fYUNDM

  Like

  1. Leuk om dat op deze manier ook nog even te horen. En zeer bedankt voor je introductie van Jef Staes. Ik heb net even naar dat clipje gekeken… don’t say more. Hoe herkenbaar, inderdaad. Maar ik ben niet positief. Die schapen denken in overgrote meerderheid dat ze best goed zitten, in hun weitje. Dat biedt zekerheid, binnen bepaalde grenzen. Dat stellen ze juist op prijs. Maar ik moet nu maar even geen miniblog gaan schrijven. Jef Staes komt straks terug in een echt blogje, op http://www.tonwestphal.nl. Ik heb me dus wel al/weer laten inspireren. Nu de rest nog, in Den Haag, in Brussel, binnen bedrijven, overheden en instellingen. Komt dat goed? De vraag stellen is hem beantwoorden. Wordt vervolgd.

   Like

 2. Dag Ton, erg leuk om een indruk te krijgen van het mooie event dat je op 16 oktober in Riethoven hebt georganiseerd. En Tja…. Ton Westphal: uitgesproken mening, boven het maaiveld uitkomen, geen dertien in een dozijn, oog hebben voor details, passie en drive om kwaliteit te leveren, need I say more. Een kleurrijke uitzondering in de wereld van de bemiddeling! Chapeau, ik zeg op naar het volgende lustrum van de krasse knar!

  Like

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s