INTERVIEWEN VOOR DUMMIES

Jobbird komt met vijf vragen, die u als zogenaamde interviewer beter overboord kunt gooien. Ik ben het hier met deze vacaturesite eens, ook het alternatief dat men geeft snijdt hout.

Plus de stelling dat het “een echt gesprek” zou moeten zijn, in plaats van het stellen van de nodige vragen, is helemaal raak. En, zoals Jobbird dat verwoordt, “dat u de kandidaat leert kennen, en niet de bedrijven waar ze eerder hebben gewerkt”.

Gooi de volgende vijf vragen overboord en vervang ze door vijf betere!

1. Vermijd: Waarom ben je geïnteresseerd in deze organisatie?
Vraag in plaats daarvan: Ik zou graag willen horen wat je hier zou willen doen.

Door de vervangende vraag te stellen krijg je te horen wat kandidaten écht graag voor uw organisatie zouden willen doen. Dit geeft u inzicht in hun ambitie en hoe zij waarde kunnen toevoegen aan uw organisatie. Uw eerste vraag hoeft trouwens niet altijd een vraag te zijn…

2. Vermijd: Vertel me over je vorige functies. Wat heb je gedaan?
Vraag in plaats daarvan: We hebben een project lopen dat met een maand versneld moet worden afgerond. Hoe zou je dit aanpakken?

Bij het eerste contact in een professionele relatie vragen naar vorige banen, is zoals op een eerste date vragen naar exen. Dát doen we ook niet… Vergeet dus het verleden van de kandidaat en focus op de persoon die voor u zit. Een goede kandidaat verwijst in het antwoord alsnog naar opgedane ervaring, zonder alleen maar over zijn of haar verleden te praten.

3. Vermijd: Wat zijn je grootste sterktes en zwaktes?
Vraag in plaats daarvan: Vertel over een uitdagende taak op het werk en hoe je dit succesvol hebt uitgevoerd. Ton Westphal vindt dit een minder goed alternatief, eerlijk gezegd. Beter: “Vertel me wat je wilt worden als je later groot bent…”. “En waarom dan/dat?”

De vraag over de grootste sterktes en zwaktes is erg voorspelbaar en veel kandidaten zullen hier ongeveer hetzelfde antwoord op geven. Denk aan multitasking, perfectionisme, te hard werken, teamspeler, et cetera. U wilt natuurlijk weten hoe een kandidaat écht in elkaar steekt. Een kandidaat die vertelt aan de hand van een ervaring, laat meer zien over zijn of haar sterke en zwakke punten dan wanneer u naar een simpele opsomming vraagt.

4. Vermijd: Wat motiveert je om succesvol te zijn?
Vraag in plaats daarvan: Als je deze baan krijgt, wat heb je dan nodig van de organisatie, je manager en je teamleden om succesvol te kunnen zijn?

Op deze manier krijgt u goed inzicht in hoe u de kandidaat de kans geeft om productief te zijn, kwaliteit te leveren en gelukkig te zijn op het werk.

5. Vermijd: Wat zijn je hobby’s?
Vraag in plaats daarvan: Waar geniet je op dit moment van in je leven?

Vragen naar hobby’s is voor veel kandidaten toch een beetje ongemakkelijk. Ze proberen dan een aantal functiegerelateerde, indrukwekkende vrijetijdsactiviteiten op te noemen om een zo goed mogelijke indruk te maken. Vraag naar wat ze de laatste tijd hebben gedaan wat ze leuk vonden om te doen. Dit creëert een soort ‘safe zone’ waarin kandidaten meer open over hun echte passies kunnen praten. Kandidaten zullen u verrassen.

Interviewtechniek
Kun je goed interviewen leren? Je kunt in ieder geval beter worden. Soms al met vijf eenvoudige tips.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.