MET ‘TECHNIEK’ ALTIJD EEN BAAN

Bij een licht aantrekkende economie zullen in 2015 de verschillen tussen kansrijke en kansarme (beroeps-)groepen op de arbeidsmarkt sterk groeien. Vooral de vraag naar afgestudeerde HBO’ers in een aantal richtingen zal veel groter zijn dan het aanbod. In die beroepsgroepen ontstaan nijpende tekorten. Dat blijkt uit een toekomstanalyse van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group, die we hier wel vaker hebben aangehaald.

De HBO-richtingen waarin in 2015 het aantal vacatures tot vijf keer zo groot is als het aantal werkzoekenden, zijn:

  • ICT/Automatisering;
  • Techniek;
  • Directie/management;
  • Bouw;
  • Verkoop/commercieel.

Ook voor MBO’ers geldt dat er in 2015 in enkele sectoren weer grotere schaarste ontstaat. Het gaat met name om technici, productiemedewerkers en laboranten. De tekorten zullen zich voornamelijk voordoen in Brabant en Limburg.

Voor academici ziet de markt in 2015 er minder florissant uit. Het aanbod van mensen is overal groter dan de vraag, behalve voor technici.

Ondanks de verwachte verbetering, blijft de arbeidsmarkt voor grote groepen en dan met name VMBO’ers zwak. In 2015 ontstaat er voor VMBO’ers iets meer vraag dan aanbod in de sectoren richting

  • beveiliging,
  • facilitaire dienstverlening,
  • techniek en
  • commercie.

In alle andere richtingen zal ook in 2015 het aanbod groter zijn dan het aantal beschikbare vacatures.

Op basis van een trendanalyse van de verhouding tussen vraag en aanbod, gecombineerd met de belangrijkste economische voorspellingen voor 2015, blijkt dat in vrijwel alle richtingen en op vrijwel alle opleidingsniveaus de vraag naar werknemers sneller groeit dan het aanbod. Dit betekent dat de arbeidsmarkt over de volle breedte aantrekt.

Over alle opleidingsniveaus heen blijkt uit het onderzoek dat het aantal werkzoekenden in de richtingen sociaal/maatschappelijk, administratief/secretarieel, milieu en marketing/communicatie veel hoger is dan het aantal vacatures.

Tot zover weer de jaarlijkse vacaturevoorspellingen. Eén ding is over en door de jaren heen wel heel duidelijk, altijd en overal: mensen die iets snappen van techniek, of dat nu mechatronica, elektronica, bouw of werktuigbouw is, die zitten goed. Daar wordt om gevochten en nog nét niet om gemoord. Dat laatste is alleen te danken aan het feit dat de economie in Europa (voorlopig) niet echt meer op stoom komt. In deze blog heeft Ton Westphal daar al het nodige over gezegd.

Voor hier en nu: gebruik deze wetenschap om bij te leren en zorg voor omscholing (werkgevers en werknemers). Gooi studieplannen in de richting van “administratie”, “marketing” of “logistiek” gerust overboord. Richt je op de toekomst, want daar is al dat (door-)leren toch voor bedoeld?

Laat dat op het gebied van carrière ieders goede voornemen zijn voor het nieuwe jaar. Techniek, techniek, techniek. Dat is uw enige echte houvast op een betaald inkomen. En als u uw kennis professioneel op peil houdt, dan geldt uw leeftijd van 48, 56 of 61 ook niet meer. Over “trends” gesproken…

Geen excuses meer
Als je technisch (bij-, dan wel om-)geschoold bent, en je houdt die kennis professioneel ook goed op niveau, dan heb je de banen voor het uitzoeken. Op zeker. “Zonder werk” heeft dan een andere oorzaak.

 

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s