BLIJF ALS KANDIDAAT IN CONDITIE

‘Helaas is de keus niet op u gevallen. Er zijn kandidaten die beter aansluiten bij het gevraagde profiel.’ Daar ga je weer, de zoveelste afwijzing. Niet genoeg werkervaring, niet de juiste opleiding, ze willen liever iemand uit de branche. Om nog maar te zwijgen over de sollicitaties waar je nooit meer iets van hoort.

De echte reden is natuurlijk dat je te oud bent, of te ver weg woont. Zo triviaal wordt er links en rechts geselecteerd. Daardoor worden niet alleen de kandidaten, maar vooral ook de wervende organisaties ernstig te kort gedaan. Zo wordt veel talent door het putje weggespoeld.

Het is een gegeven, waar sommigen – zeer begrijpelijk – niet (meer) mee kunnen omgaan. Al die afwijzingen… Terwijl je weet dat je goed bent, de materie beheerst, vol energie zit en zoveel zou kunnen toevoegen. Maar hup, daar is-ie weer, de afwijzing met de gebruikelijke dooddoeners.

Onderstaand enkele tips om je niet op je kop te laten zitten. Om gewoon door te gaan. Door te gaan met je leven, en door te gaan met solliciteren. Want hoe cynischer en nonchalanter je wordt, hoe meer je dit gaat uitstralen. Met andere woorden: behoud de noodzakelijke fitheid voor de arbeidsmarkt.

Zorg voor een normaal dagritme en blok tijd in uw agenda om te solliciteren.

Zet je wekker op dezelfde tijd als je normaal zou doen als je naar je werk gaat en slaap geen gat in de dag. Laat de snooze-knop voor wat het is, sta gelijk op, neem een douche, eet een gezond ontbijt en maak een ommetje door de frisse buitenlucht. Zo begin je je dag goed. Zorg ervoor dat je iedere week dagdelen of uren in je agenda hebt geblokt om met werk zoeken bezig te zijn. Maak deze heilig, en alleen in geval van overmacht wijk je hiervan af. Solliciteren kost nu eenmaal veel tijd en energie, dus neem het serieus.

Plan tijd om leuke dingen te doen en te ontspannen.

Sommige werkzoekenden zijn letterlijk bijna dag en nacht bezig met solliciteren. Dat is toch niet vol te houden? Bovendien ben je dan waarschijnlijk zo krampachtig bezig dat er weinig enthousiasme meer doorschemert in je sollicitatieactiviteiten. Neem tijd om naar buiten te gaan en te bewegen. Maak dus ook tijd voor “iets leuks”. Ga je hier vooral niet schuldig over voelen!

Stel doelen.

Als je geen duidelijk doel hebt, kun je stuurloos worden. Je hebt dan niets om je op te focussen en je zult merken dat je weinig presteert op een dag. Stel daarom specifieke, meetbare en realistische doelen voor de middellange termijn. Bepaal dan wat je de komende week wilt bereiken. En vergeet niet jezelf te belonen als je een bepaald doel behaald hebt!

Verzamel mensen om je heen die je stimuleren en inspireren.

‘Social media’ kan zeer behulpzaam zijn. Vraag feedback, deel ervaringen, wissel advies en tips uit. (Dat doen wij hier tenslotte ook.) Helpt dit je niet verder? Denk dan eens aan een loopbaancoach. Bepaal wie en wat je nodig hebt om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven!

Blijf je ontwikkelen.

Dit vinden we bij No Nonsense Consultancy misschien nog wel het belangrijkste: gebruik de extra tijd die je hebt om jezelf te ontwikkelen en te ontplooien (employability!). Zoek trainingen en cursussen uit, en idealiter meteen op niveau. De Open Universiteit biedt een prachtig programma.

ESENZIA WerkgelukCoaching staat aan de basis van deze tips. Een bezoek aan de betreffende site levert je nog veel meer informatie op. Bovendien kun je daar gratis een boek downloaden, dat aanknopingspunten biedt om werkgeluk te hervinden in tijden van ontslag en grote stress, inclusief een stappenplan. Kortom, er zijn überhaupt bibliotheken volgeschreven over zaken als solliciteren, persoonlijke ontwikkeling en zoiets als “netwerken”. Ga aan de slag, doe iets, groei… Dat begint altijd bij jezelf. Neem dus dat initiatief. En begin je sollicitatiebrief dus nooit meer met “Geachte heer/mevrouw” :-).

Fit
Solliciteren wordt weleens vergeleken met topsport. Om dan succes te halen, moet je trainen, trainen, trainen. En doorgaan.

 

2 gedachtes over “BLIJF ALS KANDIDAAT IN CONDITIE

  1. Ton, jammer dat je dan een foto neemt van een jonge, getrainde vrouw. Had bij mij om een foto gevraagd toen ik de marathon van Rotterdam liep.

    Like

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s