ERNSTIG VERSLAAFD/KOST GELD

Onlangs had ik een fotootje nodig voor mijn blog op tonwestphal.nl. Het stukje ging over “verslaving”. Dan bekijk je wat fotostock en, wat schetst mijn verbazing, ik zie werkelijk honderden plaatjes voorbijkomen van mensen met hun smartphones. In soorten en in maten. Zittend, in bed, fietsend, staand, in de file en op de luchthaven. In de kerk, de moskee of midden in een tempel, op het plein en bij het eten, al dan niet in een restaurant. Met ook daar weer alle varianten op. U voelt het al wel aan: ‘we’ zijn ernstig verslaafd. Terwijl ik alleen maar gewoon op zoek was naar een injectiespuit…

Uit onderzoek van ‘Wetten van de Werkvloer’ onder duizend werknemers in Nederland (een initiatief van NationaleVacaturebank), blijkt dat we zelf dus maar al te verlekkerd met die smartphones in de weer zijn, maar dat we ons tegelijkertijd groen en geel ergeren aan collega’s die dat ook doen.

Eén op de drie zegt dat zijn of haar collega verslaafd is aan ‘appen’ en ‘Facebooken’. Joh! Maar ze vinden tegelijkertijd ook dat de baas daartegen moet optreden. Nou ja.

Werkgevers zijn in ieder geval niet duidelijk over wat mag en wat niet mag rond deze verslaving. Gek eigenlijk. Ik denk zomaar dat als je een lijntje snuift rond een uur of drie ’s middags, en je werkt niet op de Amsterdamse Zuidas, dat de werkgever dat liever niet heeft. En daar ook tegen zal optreden.

Nog wat cijfers. Niet minder dan 90% van de werknemers checkt minimaal één keer per dag zijn of haar smartphone op berichten. In de tijd van de baas. Bijna de helft (44%) doet dit zelfs elk uur.

Van de werkgevers geeft slechts 22% aan dat het gebruik van smartphones “niet wenselijk” is.

Als je dat dan weer afzet tegen de gevoelens op de werkvloer onder elkaar, dan vraagt dat natuurlijk om stevige, interne afspraken. Stel een verslavingsbeleid op. Voor virtuele en fysieke lijntjes. Roken mag niet meer, en iedereen weet dat. Het is not done om vanachter je bureau een shaggie te gaan zitten rollen, om dat vervolgens in de brand te steken.

Nu nog de smartphone…

Hartstikke verslaafd
Zoek de verschillen. Oftewel: ‘modern times’. Gek genoeg nemen ze elkaar kwalijk dat ze in hun smartphone weggedoken zitten.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s