TABOE OP MENSTRUEREN

Dit leek Ton Westphal wel een aardige bijdrage in de eeuwige discussie of mannen en vrouwen nou gelijk zijn of niet, op de arbeidsmarkt.

Discrimineren mag niet, en natuurlijk is hij het daar helemaal mee eens. Maar stop de verschillen tussen mensen niet weg, doe niet of ze er niet zijn. En natuurlijk zijn mannen anders dan vrouwen, en vrouwen anders dan mannen. Ze zitten anders in elkaar, ze reageren bepaaldelijk anders, hun carrièreverloop is anders (en vaak opmerkelijk verschillend qua lengte) – en echt niet alleen vanwege die zogenaamde discriminatie – en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar velen doen dat niet. Politiek correct, weet u wel?

Het Britse dagblad The Telegraph haalt het volgende aan. Uit een wereldwijd onderzoek onder 90.000 vrouwelijke respondenten blijkt dat praten over de menstruatie nog steeds taboe is. Wereldwijd geeft 17% van de vrouwen aan dat ze thuisgebleven zijn van werk of school, omdat ze bang waren dat iemand zou merken dat ze ongesteld waren. In Brazilië en Australië blijft een kwart van de vrouwen wel eens thuis. In Singapore blijven de minste vrouwen thuis: 6%. Nederland zit daar met 12% tussenin.

In Groot-Brittannië heeft het bedrijf Coexist een menstruatiebeleid geïntroduceerd. Het bedrijf claimt het eerste Engelse bedrijf te zijn dat een dergelijk beleid invoert. Vrouwen die menstrueren, en daar veel last van hebben, mogen thuisblijven. Het management hoopt dat dit beleid vrouwen meer flexibiliteit geeft om zelf hun werktijden en -dagen in te vullen, en dat het leidt tot meer werkgeluk. De productiviteit staat voorop, zo eerlijk zijn ze daar dan ook wel weer, dus ook dat hoopt de organisatie op deze manier te bevorderen. “Want net na de menstruatie zijn vrouwen veel productiever”, aldus Coexist.

Diverse People Students Start Up Collage Concept
Je kunt en je mag er verschillend over denken, maar geen van deze vier mensen is hetzelfde. Opgelegde gelijkheid is voor niemand vrijheid. Respecteer de verschillen.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.