SERIE 3/6: VOORBEREIDING III

Zoals vorige week al aangekondigd, halen wij hier in zes deeltjes een oude lezing op Fontys Hogescholen van Ton Westphal aan. Omdat de zoektocht van een kandidaat naar de juiste baan, binnen de jungle die “arbeidsmarkt” heet, nog altijd dezelfde valkuilen en mogelijkheden verbergt. Vandaag de derde aflevering. En jawel, het gaat nog altijd – en heel bewust – over het belang van een goede voorbereiding. Anders behoor je al snel tot de meerderheid van de nieuwelingen die, na of binnen een jaar na indiensttreding, tot de ontdekking komt: “Ik had toch echt iets (heel) anders verwacht!”.


 

Als je eenmaal op gesprek bent, dan heb je goed voorbereide vragen op je lever. Daar ga je allemaal niet direct mee beginnen, maar dankzij die uitstekende voorbereiding ben je gesprekspartner. Dat geeft ook rust. “Sit back & relax. Enjoy the flight.”

Wees blij als je even moet wachten. Liever een kwartier dan vijf minuten. Goud! Kijk en ervaar wat er gebeurt. Mensen? Kopje koffie? Hoe wordt de telefoon aangenomen? Is er aandacht voor je?

En het zal je verrassen: eenmaal in gesprek weet je misschien wel meer van het bedrijf dan de mensen tegenover je. Dat gaat zelfs nog vaker op binnen de wereld van zogenaamde consultants, detachering en werving en selectie. Loop er niet mee te koop, maar trek je conclusies. Gebruik de informatie, ben je bewust van de processen die zich daar aan tafel afspelen.

Aan tafel? Ja, maar vraag ook of je een blik in het bedrijf, en misschien wel op de toekomstige werkplek mag werpen. Of men dat goed vindt of niet is vers twee, maar kijk scherp naar de reactie op jouw suggestie. Al je antennes staan uit, toch? Schrikt men bijvoorbeeld van zo’n vraag, dan mag je gerust vragen waarom dat is. Vind ik. En weer ben je zeer scherp met dat antwoord bezig.

Met een vriendelijke (glim-)lach en te goeder trouw mag je alles vragen. Vind ik. De sfeer en de respons zijn in dat verband – en in dat stadium – nog interessanter dan de antwoorden.

En, hoe voelt het?

Group Of Business People Working And Global Networking Themed Images Above
Alles ‘meenemen’ en wegen, ervaren, beoordelen.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s