SERIE 5/6: EMPLOYABILITY

Alweer de voorlaatste aflevering van een serie die je aanknopingspunten biedt voor je zoektocht naar een leuke, en vooral interessante (nieuwe) baan. Zoals al eerder gemeld, letterlijk overgenomen uit een lezing van Ton Westphal van zeven jaar geleden. De arbeidsmarkt is een slagveld, en de wereld van werving en selectie is daar voor een belangrijk deel vooral zelf schuldig aan. Schuiven maar, met die cv’s. Als kandidaat, op zoek naar die ene, waardevolle baan die je verder brengt, moet je zorgen dat je daar niet afhankelijk van bent, of wordt…


Employability

Zelf zoek ik lopende het selectieproces altijd naar een rode lijn.

  1. Kloppen de opleiding en de cursussen bij en met elkaar?
  2. Hoe stabiel is iemand?
  3. Hoe zit het met de loyaliteit?
  4. Waarom is iemand opgestapt?
  5. En is dat te rijmen met de keer daarvoor, en daarna?
  6. Wat is het uiteindelijk doel, oftewel: waar ligt de lat?

Het is helemaal niet erg om een bepaalde baan te laten lopen als je relatief nog maar kort ergens aan de gang bent, of omdat je vindt dat je het om andere redenen niet kunt maken om te verkassen. Dat komt je straks alleen maar goed uit. Je moet al je stappen kunnen verantwoorden, eerst voor jezelf (!) en bij gelegenheid aan de buitenwereld.

Ik zou weleens wat vaker willen horen dat iemand toen en toen niet is opgestapt “omdat ik dat niet op m’n cv wilde hebben staan”. Dat was vroeger, en nou komt-ie: dat zal vanaf nu weer en steeds meer gelden.

Europa heeft het hard te halen. Met aan de ene kant de Verenigde Staten, waar men gewend is aan de “struggle for life”, en aan de andere kant het Verre Oosten, waar de mensen letterlijk en figuurlijk in de rij staan. Voor jou 1.000 anderen… Per jaar studeren in landen als China en India honderdduizenden ingenieurs af. Ieder jaar. Jaar na jaar. Die allemaal vloeiend Engels spreken, die het helemaal willen gaan maken. Ze staan letterlijk te trappelen. Wat kun jij daar tegenover zetten??

Ga Chinees studeren. Waarom niet? Schrijf je in bij de Open Universiteit voor een paar modules bedrijfskunde, marketing, psychologie. Zorg dat je aantrekkelijk blijft voor de (internationale) arbeidsmarkt. We hebben het allemaal over globalisering, “een kleine wereld”, global village en afstanden bestaan niet meer.

Wat betekent dat voor mij? Hoe kan ik daar voordeel uit halen?

Denk in kansen in plaats van bedreigingen. Maar die moet je dan wel zelf creëren en/of aangrijpen.

LLL in plaats van WWW. Life Long Learning, en als je daar het wereldwijde web bij wilt inzetten: prima.

Zorg dat je zélf aan de knoppen kunt blijven zitten, in plaats van dat anderen je in een draaimolen duwen. Misschien wel op een heel mooi paardje, goed verlicht en met leuke muziek, maar de waarheid is dat je rondjes draait. Terwijl “vooruit” impliceert dat je rechtdoor gaat, met af en toe een keer een afslag naar links, of misschien wel naar rechts. Afhankelijk van wat hier eerder is gezegd en geschreven onder “Voorbereiding”.

Klein gehouden
Zorg dat je niet in die draaimolen terecht komt. Blijf zelf aan de knoppen zitten, ook al lijkt dat paardje (die leasebak) nog zo leuk.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.