ONDERWIJSSYSTEEM DISCRIMINEERT

De Volkskrant meldt, dat de ongelijkheid binnen het onderwijs toeneemt. Hoe beter het onderwijs van je ouders, hoe beter het advies van je school: hogere diploma’s dus. Ben je als kind zeker zo intelligent, maar stond je wiegje in een andere omgeving, dan heb je dubbel pech.

Zo constateert de Inspectie voor het Onderwijs. Maar dat is niet alles. Deze maatschappelijk gezien toch zeer ongewenste kloof wordt alleen maar groter. Het blijkt steeds meer bepalend te zijn uit welk gezin je komt. Leerkrachten doen daar volop aan mee. Dat zijn dus die vooroordelen die links en rechts, ook bij werving en selectie, zo’n onacceptabele rol spelen.

Een vraag die wij bij No Nonsense Consultancy regelmatig stellen aan onze kandidaten is: “Wat doet of deed uw vader?” Goede kandidaten kijken daar niet van op. Dat gebruiken we niet om goed te keuren of af te wijzen, maar het hoort bij het complete verhaal van de kandidaat. En inderdaad, de reactie op zichzelf op zo’n vraag is al interessant. Maar ook je moeder, of je relatie met broers/zussen. Waarom zou je daar in een serieus, diepgaand selectiegesprek niet over mogen praten? Als dat zo ter tafel komt? Dat zijn dus typisch van die zaken waarover een cv geen duidelijkheid verschaft.

Maar nu even terug naar het onderwijs, waar ze dus kennelijk letterlijk discrimineren. “De groeiende ongelijkheid wordt onder meer veroorzaakt doordat de betrokkenheid van ouders verschilt”, zo stelt de Onderwijsinspectie. Daarnaast spelen leerkrachten een rol. Die hebben vaak hogere verwachtingen van leerlingen met hoger opgeleide ouders. Er wordt aan toegevoegd dat dat onbewust gebeurt, maar dat beschouwen we bij NNC maar als een typisch gevalletje politiek correct zijn. Oftewel: dat gebeurt dus niet onbewust door die docenten.

Tot besluit dragen scholen eraan bij, dat kinderen van laagopgeleide ouders minder kansen krijgen. Laatbloeiers zijn sterk in het nadeel, aldus de inspectie, en laatbloeiers zijn vaker kinderen van laagopgeleide ouders.

Ook goedemorgen.

Gelukkig kennen we allerlei vormen van volwassenenonderwijs. Dus als je echt wilt, dan kun je het later alsnog goedmaken. En vaak zijn dat de beste kandidaten. De ware doorzetters, die zich door een maf, dogmatisch onderwijssysteem niet klein laten houden. Maak je eigen keuzes!

University students drinking coffee and using laptop
Individualisering en autonomie. Want als je het van je leerkrachten moet hebben…

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.