EIGENWIJS EN DOM

Gelukkig blijkt dat we nog steeds een beroep op de rechtelijke macht kunnen doen bij een arbeidsgeschil. De zo veel en zo vaak besproken transitievergoeding is niet heilig, en staat dus ook niet boven de wet. Er is nog altijd zoiets als “redelijkheid en billijkheid” waarmee u naar de Edelachtbare kunt gaan.

En als u het niet eens bent met de Kantonrechter, dan gaat u gewoon verder met procederen. Of u nu werkgever of werknemer bent. Beter is in alle gevallen mediation. Maar daar wilde deze werkgever niet aan. Hij krijgt daarvoor door de rechter(s) een rekening van EUR 50.000,- gepresenteerd, los van de reguliere transitievergoeding. Dan laten we nog maar even buiten beschouwing wat deze organisatie allemaal kwijt is aan advocatenkosten, tijd, negatieve energie en verlies aan goodwill (ook intern). Dat overstijgt die 50 k gemakkelijk, zodat eigenwijs en dom gedrag deze meneer op een kostenpost van meer dan een ton komt te staan. En hij is al zo iemand die voortdurend vloekt, scheldt en met dossiers loopt te gooien… Dat is nog een laatste puntje: het is bij een rechtszaak, in tegenstelling tot mediation, allemaal openbaar.

De feiten. Werkneemster is sinds 1993 in dienst bij een maatschap. Eerst werkt ze 30 uur per week en later door gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid nog 16 uur per week. In november 2014 stuurt ze een mail naar haar leidinggevende. Ze spreekt hem aan op onacceptabel gedrag zoals schelden, vloeken en met dossiers gooien. Ze verzoekt hem om haar met respect te behandelen.

Op 15 juni 2015 meldt ze zich ziek. De bedrijfsarts en de verzuimconsulent adviseren tot vier keer toe een gesprek te voeren of een mediator in te schakelen. Ook de werkneemster vraagt daar begin augustus nogmaals om. Als ook op die vraag een reactie uitblijft, dient ze een ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter.

De werkneemster vraagt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van een verstoorde arbeidsrelatie, onder toekenning van een transitievergoeding en een billijke vergoeding.

In eerste instantie wijst de kantonrechter het verzoek van de werkneemster toe, inclusief een billijke vergoeding van 50.000 euro. De werkgever heeft ernstig verwijtbaar gehandeld, zo vindt deze, en de verstoorde arbeidsrelatie is veroorzaakt door het gedrag van de werkgever. Die heeft daarnaast ook de re-integratieverplichtingen ernstig veronachtzaamd.

In hoger beroep bekrachtigt het hof het vonnis van de kantonrechter. Want:

  • De werkgever heeft de verweten gedragingen niet voldoende betwist.
  • De werkgever heeft niet op de e-mail van de werkneemster gereageerd terwijl de aantijgingen toch bijzonder ernstig waren.
  • Als de werkgever vond dat die onterecht waren, lag het voor de hand om daarop te reageren.
  • Het hof trekt de conclusie dat de werkgever zich zeer onbetamelijk heeft gedragen,
  • geen structurele oplossing heeft gezocht en
  • de adviezen van de arboarts niet heeft opgevolgd.

Letterlijk oordeelt het hof: “Het onderhavige geval illustreert dat toekenning van alleen de transitievergoeding als compensatie voor de inkomensschade die de ontbinding tot gevolg heeft, tot een onaanvaardbare uitkomst kan leiden. In een dergelijk geval zal de rechter daarom gehouden zijn bij het bepalen van de hoogte van de billijke vergoeding rekening te houden met de aan de gedragingen van de werkgever toe te rekenen inkomens- en pensioenschade, voor zover deze het bedrag van de transitievergoeding evident overschrijdt”.

Uit oogpunt van jurisprudentie is dit een hele belangrijke constatering.

Leest u het gerust nog eens allemaal na via deze link naar de Rechtspraak: ECLI:NL:GHDHA:2016:715.

123_Wegkijken
Gewoon met niemand iets te maken hebben, je nergens iets van aantrekken. En alle mogelijkheden van mediation wegkijken.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.