GEEN MEDIATION? 155 K AFTIKKEN!

Het gaat om een organisatie in de ‘not for profit’, de STICHTING WERKGEVERSCHAP RIJNBRINK in Nijverdal. Mediation is een hoogst vertrouwelijk proces. Daar komen geen namen naar buiten. Maar omdat men hier voor een rechtsgang heeft gekozen, worden alle details gewoon in de openbare rechtspraak gepubliceerd.

Rijnbrink heeft al 34 jaar een werknemer in dienst, totdat deze plotseling wordt aangesproken op zijn functioneren. Er zouden klachten van zijn collega’s zijn. Om een lang verhaal kort te maken: de werknemer, in zijn functie als “coördinator”, wordt op non actief gesteld. Maar hij spant een kort geding aan om weer te worden toegelaten tot zijn werk. Dat geding wint hij. Desondanks vindt de werkgever dat hij de werkvloer niet op mag, en alleen achter zijn computer mag zitten. De werknemer vindt dat niet acceptabel en verschijnt niet op het werk. Hij stelt voor om eerst 1-op-1 gesprekken te voeren met zijn medewerkers, eventueel onder leiding van een mediator, en dan zo kort mogelijk daarna weer aan de slag te gaan. Dan kan hij zijn gedrag eventueel aanpassen; leren van de kritiek. Graag! Maar deze werkgever wil per se zelf bij die gesprekken zijn en er volgt wederom een op non-actiefstelling.

De werkgever stapt ook naar de rechter met een ontbindingsverzoek. Primair vanwege ernstig verwijtbaar gedrag of nalaten van de werknemer, subsidiair vanwege een verstoorde arbeidsrelatie.

De kantonrechter oordeelt dat er geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer. Er is wel sprake van een verstoorde arbeidsverhouding, op grond waarvan de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt. De werknemer heeft recht op de maximale transitievergoeding van 75.000 euro.

Het is de werkgever die verwijtbaar heeft gehandeld, oordeelt de rechter. Er is nauwelijks een dossier opgebouwd, de werkgever had tot 2014 al tien jaar geen functioneringsgesprekken meer gevoerd met de medewerkers. De werknemer werd – voor hem als een donderslag bij heldere hemel – geconfronteerd met klachten die medewerkers blijkbaar al jaren over hem hadden. Hij is op non-actief gesteld zonder dat hij fatsoenlijk is geïnformeerd en zonder de gelegenheid voor een weerwoord. En bovendien, als klap op de vuurpijl, weigert werkgever een mediationverzoek vanuit de werknemer. Zo gaat er daar van alles mis, ook volgens de Edelachtbare.

Al met al kent deze naast de transitievergoeding ook nog een billijke vergoeding toe van 80.000 euro. De rechtbank zet hiermee een (zeer voorlopig, want er zullen nog vele nieuwe mijlpalen volgen) record binnen de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. No Nonsense Mediation zegt prima, want je kunt, mag en moet arbeidsrelaties niet procedureel dichttimmeren. Het blijft mensenwerk, gelukkig.

Mediation_III
Ga er nou toch gewoon eens voor zitten. Naar de rechter lopen kost geld, veel geld. En het beschadigt niet alleen mensen, maar ook organisaties.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s