KEUZES MAKEN, OOK OP VAKANTIE

Vakantietijd. Maakt het u wat uit hoe de politiek er in uw vakantieland voorstaat? Wat de maatschappelijke verhoudingen zijn? Of gaat het u alleen om zon, zee, eten, drinken en wat daar nog achterna komt (plus uiteraard de vrije beschikbaarheid van wifi…)?

Thailand geldt als een vakantieparadijs. Maar het roept ook gevoelens op van decadentie, verderf en hedonisme. Nou, dat past dan in ieder geval bij regering en royalty, overigens het rijkste koningshuis ter wereld. Zet dat eens af tegen de overgrote meerderheid van de bevolking, en dan weet u waar uw vakantiegeld naar toe gaat. Hoewel de Thaise economie de laatste decennia flink is gegroeid, is de welvaart nog altijd zeer ongelijk verdeeld. De generaals beschermen de monarchie en de elite, en gebruiken strenge majesteitsschenniswetgeving (mooi woord voor een potje vakantiescrabble) om critici de mond te snoeren.

Dagblad Trouw berichtte precies een jaar geleden als volgt.

Aankomende zondag houden de generaals van Thailand een referendum over een nieuwe grondwet. Daarmee probeert de junta haar imago op te vijzelen. Maar de generaals kunnen niet verhullen dat het koninkrijk in crisis verkeert.

Diezelfde militairen hebben in de nieuwe grondwet bepalingen laten opnemen die

  • hun macht bestendigen.
  • De junta heeft kritiek op de nieuwe grondwet bovendien verboden
  • en heeft de mogelijkheid om campagne te voeren beperkt,
  • onder meer door activisten te arresteren
  • en debatten te verbieden.

Ondertussen bidt de arme bevolking van Thailand voor de gezondheid van de ernstig zieke koning Bhumibol Adulyadej. Nu de geliefde monarch in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, wordt het een probleem dat zijn enige zoon, kroonprins Maha Vajiralongkorn, zeer impopulair is.

“Thailand wordt geregeerd door een oligarchie, samen met het leger”, aldus Andrew MacGregor Marshall, Thailand-kenner en auteur van het boek ‘Kingdom in Crisis’.

En dan is daar ook nog de erfenis van Foo Foo, de poedel van de prins. Dit schoothondje bekleedde tot zijn dood in 2015 de rang van luchtmachtgeneraal.

Prettige vakantie in Phuket! Of maakt u het verschil, en gaat u niet naar dat soort landen? Lees ook deze blog van Ton Westphal er eens op na. Ja, iedereen heeft een keuze, ook in vakantiebestemming.

Vakantietijd
Je kunt ook een land googelen op trefwoorden als politiek en democratie. Of blijft er dan geen vakantieland meer over? Thailand is in ieder geval een fout land.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.