WAT JE NIET UIT EEN CV HAALT

De kandidaat voor die ene, hoe dan ook toch speciale functie, hoe ziet die er eigenlijk uit? En dat bedoel ik letterlijk. Gaat hij of zij goed gekleed, of is het afgedragen spul? Teenslippertjes, korte broek met een petje, haar in de war? Of netjes verzorgd, in eigen stijl? Het gaat immers om een sollicitatie, die eerste indruk… Misschien heeft deze kandidaat zijn of haar kleding wel aangepast aan de cultuur van ons, als organisatie, de werkgever. Dat betekent dus dat er wat huiswerk is gedaan, en dat is altijd onderscheidend.

Hoe zwaar is die kandidaat eigenlijk? En ook dat bedoel ik letterlijk. Honderd kilo is misschien wel wat teveel van het goede, of mogen we dat niet zeggen? Nou, dan zeggen we het niet hardop, maar je kunt het wel meenemen in de beoordeling van voor sommige banen toch belangrijke aspecten als “representativiteit”. Vaak is die pasfoto op een cv, en zeker op LinkedIn misleidend.

Als je in gesprek gaat, dan vallen binnen enkele minuten een paar dingen op. Snelle denker? Scherp? Goede luisteraar? To the point? Goed georganiseerd? Dat haal je allemaal echt niet uit die cv.

En, toch ook niet onbelangrijk, is dit een vriendelijk, open mens? Kan er ook een beetje gelachen worden?

En hoe zit het met de zelfverzekerdheid van die kandidaat? Hebben we het dan over een geïnteresseerde persoonlijkheid, iemand die echt iets van jou wil weten, of zitten we misschien wel tegenover een arrogante figuur? Iemand die alles beter weet? Nou, die willen we niet op de afdeling, zeker niet als die boekjeswijsheid nergens op gebaseerd is…

Tot besluit, misschien wel de ultieme vraag waar het curriculum vitae geen antwoord op weet: wat staat er in zijn of haar ogen te lezen als je vraagt wanneer de kandidaat gelukkig wordt? In welke werkomgeving? (Nee, dan heb ik het niet over die eeuwige ‘leuke collega’s’ waarmee je zo fijn kunt samenwerken. Of neemt u daar wél genoegen mee?)

Het grootste verschil tussen cv en samen koffie drinken: elkaar in de ogen kijken. Want die zeggen vaak alles.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.