“ÉÉN-KLIK-APPLICATIES”

Over zin en onzin van de sollicitatiebrief. Bij No Nonsense Consultancy hechten we waarde aan de begeleidende brief bij een cv. We vragen doorgaans om een korte, maar steekhoudende motivatie als begeleiding van een uitgebreide cv. Waarom? Inderdaad, vooral kijken of de kandidaat tenminste enige moeite wil doen om zijn of haar droombaan te bemachtigen.

Wij houden niet van die zogenaamde één-klik-applicaties. Solliciteer maar raak, onder het motto: nooit geschoten is altijd mis. Dat zijn zeker niet onze kandidaten. Vaak zijn dat sollicitanten die de baan helemaal niet willen hebben, maar een afwijzing willen ontvangen om hun uitkering veilig te kunnen stellen. Dat is geen cynisme, maar de harde realiteit. Oftewel: langer dan een kwart eeuw weten hoe de solliciterende hazen lopen.

Evenwel, bij jongere sollicitanten ligt dat toch wat anders. Die kiezen vaak voor de weg van de minste weerstand. Ze willen dat baantje wel, maar alleen op hun manier.

Wat zijn die anderen, vaak een paar jaar ouder, dan toch ouderwets. Immers, als je echt die baan wilt, dan doe je er alles voor om je positief te onderscheiden. Dan zet je een stapje extra, en loop je net wat harder dan je concurrent, toch?

Ook hier is bevestigend onderzoek naar gedaan. In dit geval door Indeed, met als bron: managersonline.nl. Daaruit blijkt onder andere ook, dat vier van de tien Nederlandse werkzoekenden weleens hebben afgezien van een sollicitatie vanwege een “te ingewikkelde” sollicitatieprocedure. Daarbij wordt bijvoorbeeld al het schrijven van een sollicitatiebrief bedoeld. Nou ja.

Eveneens bevestigend: vooral jonge kandidaten willen die moeite van een brief niet (meer) nemen. Toch blijkt, dat niet minder dan 85 procent van de sollicitanten dit een nuttig onderdeel van de sollicitatieprocedure vindt.

Dan mag je het de patatgeneratie noemen, X, Y of millennials. Hoe jonger, hoe gemakkelijker. “Gaat allemaal goedkomen.” Maar, is dat wel zo?

De onderzoekers pleiten er desondanks voor om dan maar het sollicitatieproces te vergemakkelijken. Vergemakkelijken? Maak het efficiënter, dat zeker. Maar wees niet minder kritisch omdat sommige van je sollicitanten dat wel makkelijk vinden.

hele-pief
Dan kun je jezelf al wel een hele pief vinden, maar realiseer je je nog even niet dat je juist groeit van weerstand.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.