DE CREPEERINDEX

Kies bij voorkeur een studie waar je straks je brood mee kunt verdienen. Die je onderscheidt van de rest. Als dat allemaal niet belangrijk is, immers: je krijgt toch wel een uitkering, kies dan gerust voor Latijns-Amerikastudies, film- en literatuurwetenschappen of, zoals nog altijd zoveel mensen doen, “geschiedenis”.

Een bijvak filosofie kan heel behulpzaam zijn, maar niet om het grote geld mee binnen te halen. Of die fulltime baan. Altijd maar lopen sjacheren voor een baantje, even hier, een jaartje een gat opvullen daar, en nooit lekker fulltime. Veel tijd voor de kinderen, als die straks komen, maar het levert toch misschien een knagend gevoel op. “Waar doe ik het allemaal voor?”. Culturele antropologie, zo lees ik in NRC, behoort ook tot de zogenaamde “crepeerstudies”.

Onlangs verscheen de Keuzegids 2017, die jaarlijks de kwaliteit van opleidingen in het hoger- en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt en vergelijkt. Maar dit jaar staat er een ook een andere rangschikking in de gids: een zogenoemde ‘crepeerindex’, met tien studies die kunnen opleiden tot armoede.

Minder dan EUR 900,- per maand, na vele jaren studie en andere ‘opofferingen’. Maar nú kun je niet meer zeggen dat je het niet wist, dat je niet bent gewaarschuwd. Kunst- en cultuurstudies is de grootste bleeder.

Niet dat de opleidingsinstituten je hiervoor zullen waarschuwen. Die zijn alleen maar geïnteresseerd in zoveel mogelijk studenten. Die denken dus wél aan geld verdienen. De VU in Amsterdam bijvoorbeeld, geeft hoog op van de carrièremogelijkheden als je theologie gaat studeren: onderzoeker, beleidsmedewerker, journalist, docent of geestelijk raadsman. Toe maar. Ondertussen staat ‘theologie’ op plaats zes van de crepeerindex. Dus minder dan het minimumloon. Lekker bezig.

bloemetje
Als je weloverwogen je keuzes hebt gemaakt, en van verschillende kanten weet waarvoor en waarom, dan verdien je een bloemetje. Dat is dus niet: het lijkt me wel leuk…

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.