DE SCHAAR IN DE BULK

Vacaturesite Stepstone heeft vier uiteenlopende aspecten van je cv wat nader onder de loep genomen. Aardig in dit geval is het verschil in perceptie van sollicitant en organisatie. Lees maar even door. Het is hier een daar bewerkt door No Nonsense Consultancy, vanuit een kleine dertig jaar ervaring.


 1. Afgewerkt tot in de puntjes

Alle regeltjes om een sterk cv op te stellen heb je gevolgd, het resultaat heb je bijgeschaafd tot in de kleinste details én je liet je cv nog eens nalezen door een kennis of een vriend.

Was het maar waar. Zoveel zorgvuldigheid komen wij niet zo vaak tegen, hoor.

Wat werkgevers zien: een cv zoals ze er dagelijks tientallen te zien krijgen. Niks op aan te merken, maar ook niks dat jouw cv onderscheidt van de anderen. De oplossing? Stem niet alleen je sollicitatiebrief, maar ook je cv af op de functie waar je naar solliciteert en probeer er wat van je persoonlijkheid in te leggen. Bijvoorbeeld door niet alleen standaardkwaliteiten en -vaardigheden op te sommen, maar ook een grappig trekje van jezelf, of een bijzondere vaardigheid die de nieuwsgierigheid van de recruiter prikkelt.

Helemaal waar. Moet je doen.


2. Compleet en gedetailleerd

Je cv bevat alle opleidingen en cursussen die je ooit volgde én je werkervaring, inclusief elk project en alle taken die onder je verantwoordelijkheid vielen. Compleet en gedetailleerd, zo heeft de werkgever meteen alle informatie die hij nodig heeft.

Wat werkgevers zien: te veel informatie, en de onmogelijke opdracht om het belangrijkste eruit te filteren. Wil je een recruiter blij maken, dan doe je dat werk voor hem of haar. Haal dus weg wat onbelangrijk is voor deze job en leg extra nadruk op de zaken die wél relevant zijn. Probeer je ook hier te onderscheiden van andere sollicitanten. Er zijn vast wel meer accountmanagers die grote klanten beheerden, maar niet iedereen kon jaarlijks vijf nieuwe grote klanten binnenhalen.

Alweer tien punten erbij.


3. Ambitie en zin om te groeien

Na enkele jaren ervaring ben je klaar voor een volgende stap in je carrière. Je hebt ambitie, je wilt vooruit en dat blijkt duidelijk uit je cv en uit je sollicitatiebrief.

Mwah, zoveel duidelijkheid is doorgaans ver te zoeken, hoor.

Wat werkgevers zien: een kandidaat die (nog) niet de juiste vaardigheden heeft en dus niet in aanmerking komt voor deze baan. Natuurlijk mag je ambitieus zijn maar weet dat werkgevers grote risico’s vermijden. Is er geen match van zo’n 75 procent, dan zal je waarschijnlijk niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.


4. Een sollicitatiebrief die je motivatie verduidelijkt

Je cv is bondig en overzichtelijk, en in je sollicitatiebrief leg je uit waarom jij geknipt bent voor deze baan.

Wat werkgevers zien: nogal weinig. Iedereen hamert op het belang van een sollicitatiebrief, maar in de praktijk wordt die meestal enkel vluchtig gelezen. In elk geval mag je niet rekenen op je sollicitatiebrief om de link te leggen tussen jouw ervaring en de baan waarnaar je solliciteert. Zorg er dus voor dat je cv een duidelijk verband legt tussen jouw vaardigheden en de baan in kwestie.

Het niet componeren van een goede brief is een mislukte kans. Want hier heb je nu juist een prima gelegenheid tot onderscheid. Hier kun je je echte ‘passie’ in kwijt. Hier kun je demonstreren dat je je huiswerk hebt gedaan. Hier kun je, kortom, je enthousiasme, niveau en persoonlijkheid presenteren. Want je sollicitatiebrief is een levend iets, terwijl je cv vaak ‘een dood ding’ is. Toegegeven, voor velen is dat ‘een lastige’. Maar mede ook daardoor zo waardevol.


Knippen en plakken, moet je niet doen als het om je sollicitatie gaat. Want zo kortwiek je alleen maar jezelf.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.