DEFLATIE VAN HET EGO

Elizabeth Bader is in de VS een gerenommeerde, succesvolle mediator. Zij heeft veel gepubliceerd over de IDR-cyclus, oftewel Inflation, Deflation en Realistic Mediation. Hoe beginnen mensen aan een mediation, welke verwachtingen hebben zij vooral van zichzelf en de uitkomst?

Dat is vaak hogere psychologie, om het zo maar eens te benoemen. Om daar als mediator doorheen te komen, en ook de ander aan tafel de broodnodige ruimte te bieden, dat is een vak apart. Mediation in de praktijk. Daarom hier een korte introductie, van wat Bader nou eigenlijk bedoelt. Dat zijn geen studeerkamerwijsheden, maar vormt een weerslag van haar eigen ervaringen als bemiddelaar in vooral grote, zakelijke mediations.

Het belangrijkste probleem in mediation is dat mensen het conflict op zichzelf betrekken. Dan zit je dus in de sfeer van middelgrote, grote en nóg grotere ego’s. En de allergrootste die wint, toch? Dat maakt een compromis moeilijk, zo niet onmogelijk. Het leren loslaten is erg moeilijk voor dat soort mensen, en velen zullen nooit zover komen (het Trump-effect). Het vereist vaak de ontwikkeling van een nieuw niveau van zowel de psychologische als de spirituele volwassenheid. Als je daar niet voor open staat, dan kun je beter een plaatsvervanger aan de mediation laten deelnemen: de afdelingsmanager, de personeelsbaas, het hoofd van de administratie…

“Inflation.” Deelnemers aan de mediation hebben vaak een zeker niveau van narcisme, die zich manifesteert als overmoed. Dat staat realisme over de uitkomst natuurlijk in de weg. Ze komen ‘opgepompt’ aan tafel. Overmoedig, niet genuanceerd. Ze willen een bepaalde uitkomst afdwingen.

“Deflation.” Zodra de positie van de andere partij aan het licht komt, is er de teleurstelling. Dan lijkt het erop dat van die eerder opgepompte stellingen, lees het ego, weinig tot niets meer overblijft. Die standpunten worden doorgeprikt, de lucht loopt er uit. Woede en verontwaardiging over de vermeende persoonlijke belediging liggen op de loer.

“Realistic.” Partijen hebben ieder hun eigen standpunten. Het gaat om een compromis, een uitkomst die toekomstbestendig is. Het lijkt verdorie wel politiek. De mediator zoekt en tast af. Zodra de deelnemers kiezen voor een meer realistisch beeld, niet alleen van zichzelf maar ook van het conflict, dan kan het probleem worden beslecht. Toegegeven, daar hoort wat nederigheid bij.

Maar dan ligt er uiteindelijk wel een realistische vaststellingsovereenkomst.

Op de Amerikaanstalige site mediate.com staan heel veel bronnen, referenties en andere nuttige informatie inzake mediation.

Elkaar verpletteren, winnaars en verliezers. Dat staat haaks op mediation.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.