‘DE NARCOSE VAN DE WELVAART’

Soms komt er toch nog wel eens iets goeds uit Rusland. Misschien heet dat wel ‘opvoeding’, zoals in de zestiger jaren gepropageerd door Nikita Chroesjtsjov.

In Intermediair staat te lezen dat in Rusland bijna de helft van de zogenaamde senior managers vrouw is. Waar de dochters moesten studeren, nota bene in een technisch vak, werden de zonen behandeld als prinsjes. Iets vergelijkbaars vind je nu overigens terug in China. Dat betekent in Rusland voor mannen een overgave aan drank, terwijl vrouwen de rest regelen. Want in de opvoeding ligt de nadruk bij hen op presteren en competitiedrang.

Het succes van de Russische carrièrevrouwen is in Nederland niet makkelijk te emuleren, denken de kenners. Daarvoor zijn de culturele verschillen te groot. Maar iets meer Russische trekjes zouden geen kwaad kunnen. Een Nederlandse ondernemer in Moskou verbaast zich, weer een keertje terug in het moederland, over al die hoogopgeleide vrouwen die de hele dag cappuccinootjes zitten te drinken, in plaats van carrière te maken. Hij beschouwt dat als “de narcose van de welvaart”. En gaat door: “In Rusland is zoiets ondenkbaar. Daar weten vrouwen dat ze de hele dag moeten knallen om het te maken”.

Hoe herkenbaar, met respect voor die paar procent in Nederland die het wél maakt. Attitude, inzet, presteren en zoiets als ‘yes we can’ is vaak opvoedingsgebonden.

Heel gezellig; heel sociaal ook. Maar carrière maak je er niet mee. Moet je ook niet zeuren als je wordt overgeslagen.

 

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.