NNC, EERDER DEZE WEEK II/III

Twee kandidaten die ‘zomaar’ even in de telefoon klimmen om hun positieve en negatieve verbazing te delen met Ton Westphal. Over het onderscheidend vermogen op de arbeidsmarkt. Daar waar niet meer wordt gebeld; alleen maar appen, met soms een mailtje. Daar ging het hier gisteren over.

Professioneel gezien mag ik gerust Johan de Vroedt als één van mijn belangrijke leermeesters beschouwen. De Vroedt was, samen met zijn partner Joan Thierry één van de pioniers die in Nederland het headhunten op de kaart hebben gezet. En een uitspraak van hem, die bij No Nonsense Consultancy boven de deur hangt, luidt:

“De stem is de spiegel van de ziel”.

Hoeveel gelijk kun je hebben?

Het invullen van een job draait om emotie. Zelf vul ik dat al sinds 1989 aan met de vergelijking van een selectieprocedure met een puzzel van 1.000 stukjes. Dat ze alle duizend op hun plaats vallen is onmogelijk, maar voor minder dan 800 doe ik het niet. Ieder contactmoment draagt er aan bij of je die >800 haalt, of niet. Soms blijf je er ver van verwijderd. Dan moet je dus niet verder willen. Niet goed voor de opdrachtgever, niet goed voor de kandidaat.

Er zit geen gevoel, kleur of toon in die standaard cv’s die de mensen je opsturen. Ondertussen is er dus ook (bijna) niemand meer die nog eens een keertje de telefoon grijpt om te bellen, te informeren, te luisteren of iets toe te lichten. Bellen is achterhaald, ouderwets en volgens sommigen zelfs verstorend en dom. En als je zelf belt krijg je meestal de voicemail. Nee, we appen. Ik besprak dat met die gisteren aangehaalde ‘high potential’, die zelf ook met een zekere regelmaat mensen voor zijn eigen organisatie moet zien te vinden. Het ging ook over het ‘business model’ van NNC, dat hem destijds zo aansprak, maar inmiddels ernstig is geamputeerd.

Want ik moet het inderdaad hebben van persoonlijke contacten, luisteren naar de stem, de ‘tone of voice’. Vragen stellen, de kracht van het interview. Mensen uitlokken, op een goede manier. Zodat het beste, en in sommige gevallen ook het slechtste in hen bovenkomt.

Maar er is nog zoveel meer. Daarom deze vrijdag, dus morgen het laatste en afsluitende deel.

Gebruik je stem, die voor de ontvanger van je boodschap zo vaak zo belangrijk is.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.