NNC, EERDER DEZE WEEK III/III

De meeste jonge mensen – niet alleen kandidaten en sollicitanten, maar ook potentiële opdrachtgevers, die ook net mensen zijn – draaien rondjes in hun geheel eigen kringetjes, en ze doen dat vaak buitengewoon intensief. Dan is iets anders al gauw vreemd, raar en gek. Daar wend je je instinctief van af. Je komt dan niet verder. Het nieuwe dat je ontdekt is uitsluitend nog voorgekookt, opgelegd. Lekker vertrouwd, en natuurlijk ook altijd leuk. Terwijl bijvoorbeeld een sollicitatie een ontdekkingstocht zou moeten zijn, aan beide kanten van de tafel. Met herkenning en confrontatie. Zo bereik je iets.

Goed, zakelijk telefoneren is op de arbeidsmarkt dus afgedaan. Lees gerust deel I en deel II er nog even op na. Dan zie je ook dat er schaarse uitzonderingen blijven die de regel bevestigen. Maar dat was nog niet alles.

Het voeren van een inhoudelijk, betekenisvol gesprek, en dat mag geen nieuws zijn, is voor de overgrote meerderheid van (aankomende) twintigers en ook dertigers ‘een lastige’ geworden. Dat geldt ook voor het lezen, en opstellen, van bijvoorbeeld een vacaturetekst. Idioom, bepaalde zinswendingen, de betekenis van woorden. Ze hebben dat nooit geleerd. Geen tijd, geen aandacht, geen belangstelling. Je ‘vrienden’, en niet te vergeten die van de ouders – voorzover aanwezig, zijn allemaal ontzettend veel belangrijker. Kranten, tijdschriften, opiniebladen en boeken. Wie? En door, samenvattend, de maatschappelijke veranderingen, wordt het ook niet meer aangeleerd, getraind of verbeterd.

Ton Westphal of NNC kan de wereld niet veranderen. Kijk en luister naar wat er gebeurt, en trek je conclusies. Laat die wereld maar, ik vind het goed. Gelukkig, want dit gaat ook over gelijk hebben en gelijk krijgen. Dat eerste is namelijk helemaal niet van belang.

Maar zeg nooit nooit. Dus die beide kandidaten van woensdag blijven gewoon in mijn bestand. En zo hebben we samen op een goede manier een heel gesprek afgesloten.

Ik wens jullie allemaal een bijzonder weekeinde toe, en veel succes in baan en bedrijf!

PS Bellen mag altijd: +31 (0) 40 20 46440 😉

Gewoon maar rondjes blijven draaien, maar al te vaak gedomineerd door algoritmen in plaats van door mensen, je omgeving. Stap er eens uit, de rest van de kermis is misschien wel veel leuker. Spannender en beter. Bovendien, dan leer je pas wat. Want wat je nu doet is bekend.

 

 

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.