OOK GOEDEMORGEN

Managers Online weet vandaag te melden dat een dikke 70% van de sollicitanten liegt. Dat valt me eerlijk gezegd nog mee. Maar goed, ook al is dit dus een voorzichtig cijfer, dan nog blijkt eens te meer dat er maar wat wordt opgeschreven in cv’s.

Het draait niet alleen om grote leugens. Ook kleine leugentjes-om-bestwil kunnen grote gevolgen hebben in de toekomstige werksituatie, aldus het aangehaalde onderzoek. Maar dat heeft natuurlijk ook met die vaak domme vraagstelling te maken aan de andere kant van de tafel. Klassiekers zijn hier: “Kun je wat vertellen over je sterke en je zwakke kanten?”, of: “Je Engels zal zeker geen probleem worden?”. No Nonsense Consultancy heeft een opdrachtgever die dan altijd zegt: “Een rare vraag verdient een raar antwoord”.

Verder met het onderzoek. De meest voorkomende leugen gaat over werkervaring. Zowaar 51 procent van de managers heeft een kandidaat betrapt op leugens over hoeveel ervaring ze hebben. Daarnaast stelde 44 procent van de ondervraagde managers vast, dat kandidaten liegen over diploma’s en kwalificaties.

Laten we nog even naar ‘de andere kant van de tafel’ teruggaan. Hoe vaak wordt daar niet ook gelogen over organisatie(-cultuur) en functie-inhoud? En over doorgroeiperspectief? Kortom, dit bevestigt maar weer eens het mijnenveld van de arbeidsmarkt, die al vele tientallen jaren nog het beste met een jungle is te vergelijken. Je moet echt heel goed weten waar de paden naar toe leiden. Anders eindig je diep in het moeras.

Zomaar wat gaan lopen en vaak zelfs rennen, leidt tot niets. Dat geldt evengoed voor sollicitanten als voor werkgevers.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.