“JONGEN, WORD JIJ MAAR LOODGIETER” (OF KOK)

Het is weer de tijd van voorspellingen, inkijkjes en verwachtingen. Qua arbeidsmarkt komt de nieuwsbrief Werf& met acht beroepen die superbestendig zouden zijn. Als je in deze takken van sport aan de slag bent, dan zul je niet zo snel worden vervangen door, bijvoorbeeld, een robot.

Wat mij dan opvalt, is dat bijna twee jaar geleden ongeveer dezelfde beroepen op hetzelfde lijstje stonden op dezelfde site. Oftewel, wat leren we van al dat nieuws? In hoeverre anticiperen we op veranderingen? Hoe serieus nemen we onze eigen carrière?

Je mag je ook afvragen of de massa nog zelfstandig kan nadenken. En vervolgens autonoom kan handelen op basis van het beschikbare feitenmateriaal. Wie? Want anders zouden er toch wel veranderingen in dit soort zaken optreden? Dan had je je kind al tien jaar geleden naar de LTS/MTS gestuurd. “Jongen, word jij maar loodgieter. Dan verdien je straks meer dan dokter Jansen, onze huisarts.” En als je een meisje hebt in plaats van een zoon, dan had je gezegd: “Als jij straks je eigen geld wilt gaan verdienen, dan moet je iets gaan doen in de gezondheidszorg”.

Vergrijzing en zo, dat is toch echt niet iets van de laatste jaren. Dat kon je al vele tientallen jaren geleden zien aankomen. Daar komt geen voorspellende waarde aan te pas. Dat zijn harde zekerheden. Zo zijn er nog wel meer te benoemen.

Eén categorie mis ik nog op dit soort lijstjes. Daarom staat er al sinds oktober 2015 een virtuele vacature op de site van No Nonsense Consultancy: DIGITALE ONTWENNINGSTHERAPEUT. Dat wordt een hele belangrijke, en ik bevind me in goed gezelschap. Dat geldt ook voor de functie van PSYCHOTHERAPEUT.

UITGEPUT EN INCOMPETENT

Over een jaar of tien is een hele generatie uitgeput. Gebrek aan concentratievermogen, geen enkele focus, (macro-)sociaal gemankeerd en communicatief incompetent. Het vervelende is bovendien dat zij dat niet inzien, en er dus ook helemaal niet aan zullen gaan werken. Sterker nog, dit soort mensen – en geloof mij, ik heb het over praktisch gesproken inderdaad een hele generatie – hebben de neiging om hun eigen (communicatieve) vaardigheden schromelijk te overschatten. Dat komt door een gebrek aan cognitief vermogen, en wordt het Dunning-Kruger effect genoemd. Een goede – en daarmee zeg ik wat – therapeut zal dus zeker de kost kunnen verdienen, of dat nu is op het gebied van verslaving, coaching, gedrag of mentale weerbaarheid…

Terug naar een paar beroepen uit de eerder aangehaalde nieuwsbrief.

Cybersecurity-expert

Werkgevers zijn naarstig op zoek naar het juiste personeel om hun bedrijf digitaal te beschermen. In Nederland alleen al brengt de cybersecuritybranche momenteel 7,2 miljard euro in het laatje en zijn er 61.600 mensen werkzaam in dit domein. Dit komt onder meer doordat zich in Amsterdam een belangrijk internetknooppunt bevindt. Daarnaast zit in Den Haag Europa’s belangrijkste veiligheidscluster: The Hague Security Delta (HSD). Het aantal cybersecurity-vacatures nam in 2 jaar toe met 412,5 procent.

Bezorging/Logistiek management

Opkomende technologieën, zoals het Internet of Things, bepalen de toekomst van de logistieke sector. Maar hoe dat ook uitpakt, er blijft altijd personeel nodig voor inzicht in en het beheer van de complexe, wereldwijde processen voor de logistieke keten. Niet minder dan 57 procent van de vacatures voor senior logistiek professionals staat ruim 60 dagen open. Er is steeds meer vraag naar senior logistiek professionals die de technologie begrijpen, en dat weten te combineren met logistieke procedures om processen te optimaliseren.

Gig-worker

Gig-workers zijn mensen die zelfstandig werken en vaak slechts kortstondig in dienst zijn bij een bepaald bedrijf. Hoewel de inzet van dit soort personeel wereldwijd discussie oproept, merkt een site als Indeed dat in de afgelopen 12 maanden steeds meer gebruikers zoeken naar flexibel en parttime werk. En deze trend zet nog wel even door, verwacht de carrièresite, vooral ook omdat het met name jongeren zijn die in deze platformeconomie actief zijn.

Kok

Waar allerlei nieuwe beroepen opkomen, blijken ook sommige klassieke beroepen nog best een mooie toekomst te hebben. Mensen blijven het bijvoorbeeld fijn vinden om uit eten te gaan en zich te laten verrassen door een kok in plaats van zelf te moeten koken.

Koks combineren creatieve intelligentie en complexe handelingen op een manier die machines moeilijk kunnen nabootsen. Van de vacatures in deze branche is 34 procent moeilijk in te vullen. Met andere woorden: wie kan koken, heeft nog een mooie toekomst voor zich.

Dan weet u dus nu hoe u uw carrière toekomstbestendig kunt maken, en houden. Misschien moet u in 2018 het roer wel helemaal omgooien. Doen!

Loodgieter, therapeut of kok. Dan zit je goed. Oh ja, een knappe kop in de logistiek ook.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.