PERSOONLIJKHEID IPV OPLEIDING

In het wereldje van werving en selectie wordt al zolang wij meedraaien – en dat is toch al gauw een jaar of 30 – gesproken over wat nu de belangrijkste zaken zijn waar je op moet letten. Is dat opleiding, ervaring? Of gaat het om de vent, die de spreekwoordelijke prent maakt? Overigens zou je nu misschien beter kunnen zeggen: “Dé persoon, die maakt het gewoon!”. (Maar dat terzijde.)

Nee, het is een serieus onderwerp. Bij No Nonsense Consultancy hebben wij altijd volgehouden dat het draait om attitude. Wie zit er aan tafel, en waarom? Open vragen, boeiende interviews. Soms vergezichten, altijd ambitie. Of niet, en dan ben je samen dus ook klaar. Maar dat haal je allemaal typisch niet uit een cv. U begrijpt dat wij ons vaak eenzaam hebben gevoeld. Immers, (bijna) de hele wereld doet het anders. CV-staarders, hebben we die mensen wel vaker genoemd.

Maar… de laatste tijd horen wij plotseling – plotseling? – dat de ‘soft skills’ toch ook heel belangrijk zijn. Ik ben bang dat dat minder met voortschrijdend inzicht heeft te maken, dan met de ernstige schaarste op de arbeidsmarkt. Niet de juiste opleiding? Niet de juiste ervaring? Ja, maar, de ‘soft skills’, die kloppen wel.

Het hele verhaal moet kloppen, dommie.

Wat drijft iemand? (Photo by Joshua Earle on Unsplash)

Het is dus én én, en dan gaat het er om wat de doorslag geeft. Binnen NNC zijn dat altijd persoonlijkheid en niveau. Dat laatste heeft trouwens weer niets te maken met opleiding. De politiek geeft wat dit betreft prachtige illustraties. Bijna allemaal academen, maar slimme oplossingen?

Terug naar de zaken die maken wie en wat je bent. Daar is natuurlijk onderzoek naar gedaan en dat willen we hier graag even met u delen. Wat het belangrijkste wordt gevonden is

probleemoplossend vermogen.

Op de tweede plaats staat, jawel, aanpassingsvermogen. Jonge mensen noemen dat vaak “agility”. Toe maar.

Dan volgt time management. Op deze site, en haar voorgangers, plaatsen we daar al een jaar of twintig stukjes over, vooral van Don Wetmore. Dus: helemaal mee eens.

Mondelinge vaardigheden wordt ook genoemd, als zijnde erg belangrijk. Goh, nooit geweten. Zo leer je iedere dag weer bij.

Kortom, laat u niet afleiden door de cv. Nodig die man, vrouw of persoon uit, zet koffie op tafel en ga samen eens de diepte in. Gewoon een paar vragen stellen, en vervolgens heel goed luisteren. Kandidaat en organisatie, sollicitant en recruiter. Naar elkaar.

Bij NNC weten we niet beter. No nonsense.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.