GAAN WE WEER LUISTEREN?

Jaren geleden vertelde een opdrachtgever mij dat ‘de wal het schip zal keren’. Ook hier. Waar dit over gaat? Het schuiven van cv’s, dat staande praktijk is geworden in het wereldje van werving, selectie en recruitment. Een slechte ontwikkeling, die veel te vaak tot kostbare ongelukken leidt. Met pijnlijke mismatches voor alle betrokkenen.

Ik kom nu voor het eerst een bericht tegen, dat die voorspelling van mijn Relatie bevestigt. De wal die het schip gaat keren. Want op de site van Xpert HR Actueel lees ik dat er nu een uitzendbureau is dat die hele cv-winkel overboord gooit. “Omdat een persoonlijke benadering het belangrijkste is.”

Zo lees ik dat harde criteria waarop wordt geselecteerd, niet effectief zijn. Omdat ze niets zeggen over het potentiële succes van de kandidaat. En dat ervaring schromelijk wordt overschat. En dat diploma’s weinig zeggen over talent.

Hè hè, eindelijk. Het heeft jaren geduurd, maar nu durven anderen dit ook hardop te roepen.

  1. Mensen hebben allemaal sterke en zwakke kanten. Om die te herkennen heb je meer nodig dan een ceeveetje.
  2. Vervolgens draait het natuurlijk om de potentiële inzet van die sterke eigenschappen. Lukt dat binnen de organisatie, en binnen het team dat er staat?

Twee punten die worden gebracht als een doorbraak. Reuze vernieuwend. Ze noemen zich daar zelfs ‘voorlopers in dit proces van de toekomst’. Ik vind het prima, echt.

Zo wordt werving en vooral selectie weer een vak, dat het voor No Nonsense Consultancy trouwens al dertig jaar is. Nooit van afgestapt. En ook nooit meegegaan met die carrousel van cv’s.

Onder de huidige omstandigheden van een ernstig overspannen arbeidsmarkt, probeert men wat ‘anders’. En zo keert de wal inderdaad het schip.

Communicatie. Mensenwerk. En vooral dus luisteren. Gelukkig kun je ook nog gewoon even iemand opbellen met je nieuwste smartphone, toch? Inderdaad, om te luisteren.

 

 

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.