BEWUSTE KEUZES

Het selecteren van nieuwe medewerkers is hartstikke leuk. Je kent de organisatie, en vooral de mensen die er werken. Je weet wat ‘nodig’ is, en dat gaat zoals bekend veel verder dan een bepaalde studie, of een paar jaar meer of minder ervaring.

Dus ga je aan de gang. Enthousiast en optimistisch.

Maar als communicatie, zenden en ontvangen, de grootste problemen opleveren, dan heeft dat werk als recruiter, of wervingsspecialist, natuurlijk helemaal geen zin. Dan wordt het een ‘mission impossible’. Heeft niets met marktomstandigheden te maken, vraag en aanbod. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Maar uiteindelijk kom je er met elkaar uit. Zo is het altijd gegaan.

Nee, het heeft alles te maken met de wil en vooral het vermogen om naar elkaar te luisteren. Hele generaties zijn dat echt verleerd. In brede lagen van de maatschappij is zoiets als empathie verdwenen. Dan komen begrippen als ‘eng’, ‘raar’, ‘vreemd’ en ‘ongemakkelijk’ om de hoek kijken. Terwijl het juist allemaal heel erg ‘leuk’ moet zijn. Ook het vinden van een – inderdaad – leuke baan. Maar als het idioom steeds kleiner wordt, de horizon alleen maar smaller en de netwerken waarin vooral jonge(re) mensen zich ophouden voortdurend identieker, dan krijg je eenheidsworst. Dan wil je eigenlijk alleen maar worden bevestigd. Door ‘vrienden’.

Ton Westphal is geen vriend, maar juist iemand op een bepaalde (professionele) afstand. Want dan kun je beter kijken, het geheel overzien. De situatie objectief beoordelen, en zo. Daarnaast: Ton twittert niet en WhatsApp gebruikt hij ook al niet. En hij heeft in zijn hele leven tot nog toe slechts één sms’je verzonden. Dat zijn allemaal bewuste keuzes.

Op mijn persoonlijke website is eerder deze week een blog verschenen waarin een en ander aan de orde komt, het waarom en in dit geval ook de consequenties. No Nonsense Consultancy stopt met werving en selectie. Lopende opdrachten; een paar goede, waardevolle Relaties. Ik ga het land niet uit, en het licht blijft branden. Maar alleen voor mensen met wie een kritisch gesprek mogelijk is, en die een eerlijk advies op prijs stellen. Een uitwisseling van gedachten en ideeën. Geven en nemen, op gelijk niveau. Meer inspiratie dan transpiratie. En verdomd, dan blijft er binnen dat vakgebied heel weinig over. Dat is steeds meer ‘een generatiedingetje’.

Zakelijke mediation en coachingactiviteiten blijven overigens actueel. Het leven bestaat uit het maken van keuzes, zoals hierboven al aangehaald. Maar laten we het niet groter en al helemaal niet dramatischer maken dan dat het is, het komt ook niet uit de lucht vallen. Kijk op deze site maar even naar het berichtje over Inhoud boven vorm, dat dateert al van april 2017.

Blijven kijken, en handelen naar wat je ziet en ervaart.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.