EEN GEKKENHUIS

Het is alweer laat, donderdag 25 oktober 2018. De hele vroege ochtend van vrijdag, zo kan ik beter vaststellen. Maar sinds mijn allereerste baan, op de nieuwsdienst van de Nederlandse Dagbladunie (NDU) aan de Rotterdamse Blaak, weet ik eigenlijk niet beter. Nachtdiensten draaien, tot een uur of drie, vier wanneer de krant ‘gezakt’ was. Zo heette dat toen. De persen draaien, de Citroëns Estate met Franse kentekens stonden klaar om de eerste editie van het Algemeen Dagblad in vliegende vaart naar Parijs te brengen. Dat waren nog eens tijden. Maar tijden veranderen, en daarom ook dit stukje.

Niet alleen de krantenwereld, en meer algemeen het hele ‘medialandschap’ staat op zijn kop. Het gaat helemaal niet meer om “print”, die persen zijn steeds meer bijzaak geworden. Het draait om snel, en online. Dáár ligt de prioriteit. Begrijpelijk. Ik maak er dagelijks, wanneer ik maar wil, 24 uur gebruik van. Ik vind die faciliteiten fantastisch.

Ook de wereld van werving en selectie is hevig veranderd. De arbeidsmarkt is steeds meer een gekkenhuis geworden, waar de waan van de dag regeert. Iedereen, te veel bedrijven en bijna alle sollicitanten doen maar wat. Geen voorbereiding, geen diepgang. Laat staan iets van analyse. Kansen en bedreigingen, korte en langere termijn… hoe bedoelt u? Het is wel een aardige vent, of het lijkt me een leuke functie. Veel verder komen we doorgaans niet. En hier is ‘snel’ vaak juist niet goed.

Maar dat kan ik allemaal wel vinden, ik kan en wil de wereld niet veranderen. De nodige berichtgeving op deze site, maar ook op mijn blog tonwestphal.nl getuigt daarvan.

Werving van nieuwe medewerkers doe ik bijna niet meer. Blijft over (second opinion bij) selectie, en natuurlijk ook de coaching van management plus zakelijke mediation. Blijf ik dus alle drie ongewoon gewoon doen, bij een interessante vraagstelling. Bedrijven en mensen met wie je wat kunt en wilt. Over en weer. Fantastisch toch?

Als werken werk wordt, moet je gaan stoppen. Laat de funfactor leidend zijn. Dan houdt het stand. (Photo by Vinicius Amano on Unsplash)

3 gedachtes over “EEN GEKKENHUIS

 1. Zo zal het zijn Ton, tijd vliegt en markt verandert in hoog tempo. We blijven op gezette tijden samen een kop koffie drinken of een vorkje prikken en de zaken beschouwend bezien, spreek je weer!

  Geliked door 1 persoon

 2. Tja, Ton, de wereld van werving & selectie is inderdaad veranderd en dat is ook één van de reden dat ik mijn bedrijf in 2015 heb verkocht. Ik zie 3 grote veranderingen:

  1. De vraagkant overstijgt het aanbod met een veelvoud ten opzichte van enkele jaren geleden, maar dat hadden we in 2007 / 2008 ook al?

  2. De mens is aan het veranderen, ik erger me ook aan mensen die niet meer reageren als de interesse er niet is, maar is verandering van de mens niet van alle tijden?

  3. Iedereen richt zich inmiddels op internet als het ultieme “search and find” systeem en zien door de oneindigheid van het bos, de prachtige bomen die ertussen staan niet meer.

  Ik ben bewust helemaal een andere kant opgegaan in de werving & selectie en ben gaan samenwerken met een fijn bureau wat zijn zaakjes prima op orde heeft, een uitstekende website en vacaturekanalen heeft, kundige en gemotiveerde medewerkers en ben mij zelf juist gaan richten op het vak zelf, niet werving (reclame maken) & selectie (zoeken naar de beste kandidaat uit de sollicitanten), maar juist matching (vanuit de vacature kijken wie daar het beste op past) & hunting (Ja, op jacht gaan als de kandidaten zijn geïdentificeerd). Dus eigenlijk zoals we dat vroeger al deden: zoeken in je eigen netwerk naar de beste match op een vacature en dan bellen, praten, uitleggen, mailen….

  En warempel, dan voeg je iets toe, de diepgang zit er dan wel in, de kandidaten en werkgevers bereiden zich wel voor op een gesprek (wel een beetje geholpen door mij, eerlijk gezegd) en we hebben het wel over kansen, bedreigingen en vooral over mogelijkheden.

  Ik zoek ook de vacatures waarin ik die toegevoegde waarde kan leveren, dus ik zoek mijn vacatures en kandidaten zelf en houd mij ver van de bulk en de massa. Ik werk ook wel vanuit de kandidaat: excellente kandidaten die mij inschakelen om de volgende stap in hun carrière voor te bereiden en te ontginnen.

  Dat was toch ook jouw passie? En volgens mij ook jouw kracht. Mensenkennis, mogelijkheden zien die anderen (nog) niet zien en dat tot bloei brengen. Volgens mij heeft de werving & selectiewereld juist behoefte aan de Ton Westphal’s van deze wereld.

  Zoeken en jagen (Matching & Hunting) doe ik ook maar een deel van mijn werktijd, daarnaast doe ik nog andere leuke dingen zoals bedrijfsbemiddeling.

  Geliked door 1 persoon

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.