GOEDNIEUWSSHOW VAN KOOLMEES

De nieuwsbrief van xperthractueel (wat een naam blijft dat trouwens), informeert ons over de aankomende wijzigingen in het ontslagrecht. Gelukkig, het werd hoog tijd. Want meer dan een handvol aanpassingen zijn echt heel hard nodig na het gedrocht dat Lodewijk Asscher heeft afgescheiden. Ik heb hier eerder al ruimschoots mijn mening over gegeven. Onbegrip, onkunde en groot onrecht zijn de pijlers van die oude, maar nog steeds geldende wetgeving. Op de schop ermee! Minister Wouter Koolmees kan zich hiermee onsterfelijk maken.

Wat is het geval.

Het wordt in eerste instantie makkelijker om werknemers te ontslaan. Immers, werknemers zijn allang niet meer de slachtkalveren die zich niet realiseren dat ze uitsluitend voor consumptie waren bedoeld. Ook op de arbeidsmarkt zijn de tijden veranderd. Beschouw de werknemer dan ook niet nog altijd en per definitie als de zwakkere partij. Want dat is hij/zij sinds, pakweg, de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw al lang niet meer. Dat heeft te maken met informatievoorziening, opleiding en de brede economisch/maatschappelijke ontwikkeling.

Zo hoeft een werkgever, als de plannen van Koolmees doorgaan, straks bij pensioen, ziekte of faillissement geen ontslagvergoeding meer te betalen. Daar staat wél tegenover dat vaste medewerkers én flexwerkers vanaf hun eerste werkdag recht hebben op een ontslagvergoeding. Voorheen hadden zij hier na twee jaar diensttijd pas recht op.

Werkgevers moeten na het vernieuwde ontslagrecht meer WW-premie betalen voor flexwerkers en werknemers met een tijdelijk contract. Mensen met een flexcontract worden dus duurder voor werkgevers. Dat is ook al een prima ontwikkeling, vind ik. Flexwerkers worden nu nog vaak als minderwaardig beschouwd, een soort vijfde wiel aan de wagen. Ze horen er (in ieder geval administratief) niet echt bij.

Werkgevers mogen binnen de nieuwe wetgeving straks weer drie tijdelijke contracten in drie jaar opstellen. Nu zijn dat er nog drie in twee jaar.

Werkgevers hoeven straks ook niet meer één duidelijke ontslagreden te geven. Zij mogen met deze wet in de hand ook meerdere “kleinere” redenen hebben om afscheid te nemen. Voor 100% niet-functionerend is heel lastig aan te tonen. Niet onmogelijk, maar het vergt een dik dossier. Straks kun je daar herhaald te laat komen (10%), soms werk weigeren (20%), een terugkerend en lang ziekteverzuim na een confrontatie (20%) én disfunctioneren (50%) voor gebruiken. Een 100%-reden om uit elkaar te gaan, na al die ellende (voor beide partijen). Oppassen voor de werkgever: altijd alles vastleggen en bevestigen aan de werknemer.

De gewogen ontslagvergoeding (vaak hoger dan wat wettelijk was vastgesteld) komt officieel weer terug, maar in de praktijk was dat toch al geval.

Werkgevers mogen nu zelf kiezen hoe zij het pensioenstelsel benutten. Met de gewijzigde wet worden payrollers gelijkgesteld aan de overige werknemers. Zij moeten dan verplicht pensioen opzijzetten. Ook al prima, zie de ‘minderwaardige’ flexwerkers hierboven.

Een goede ontwikkeling is ook de omstandigheid dat werkgevers straks niet meer op het laatste moment een beroep kunnen doen op oproepkrachten, maar minimaal vier dagen van tevoren afspreken wanneer de oproepkracht beschikbaar moet zijn.

Tot besluit zou volgens ‘welingelichte bronnen’ straks ook de proeftijd worden verlengd. Bij een vast contract hoort dan maximaal vijf maanden.

Het lijkt wel een goednieuwsshow 🙂 .

Herkent u hier die zielige, kwetsbare werknemers van Asscher in? Geketend door de werkgever. Schuld en boete, van de sterke voor de zwakke. Over een verkeerde voorstelling van zaken gesproken.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.