MEDIATION? NATUURLIJK NIET…

Wat is er aan de hand? Een werkgever is niet blij met de ziekmelding van een werknemer en zet het loon stop. Vervolgens krijgt diezelfde werkgever financiële moeilijkheden. Deze kan daarom geen loon meer betalen. Vanzelfsprekend eist de werknemer salaris. En natuurlijk gaan we daarvoor naar de kantonrechter. Toch?

Wat vindt de Edelachtbare? Het gaat om een bedrag van een slordige EUR 7.000,-. De werknemer laat zich bijstaan door een slimme advocaat en die vordert natuurlijk ook nog even de wettelijke verhoging en de wettelijke rente. Hij is er nu toch.

Het is vervelend is voor de werkgever dat er financiële moeilijkheden zijn, oordeelt de rechter, maar dat is geen reden om het salaris van de medewerkers dan maar niet te betalen. De werkgever moet het achterstallige loon met wettelijke verhoging en wettelijke rente gewoon betalen. De wettelijke verhoging matigt de rechter wel naar 20%, vanwege de slechte financiële positie van het bedrijf.

De uitkomst. Natuurlijk ben je als werkgever nooit gelukkig met welke ziekmelding dan ook. Maar om dan de loondoorbetaling maar te stoppen, is natuurlijk nonsens. De werkgever was hier zo’n EUR 2.500,- kwijt aan extra kosten voor de wettelijke verhoging, de incassokosten en kosten van deze gerechtelijke procedure. Die kosten waren nog hoger uitgevallen als de rechter de wettelijke verhoging van 50% niet had gematigd naar 20%. Da’s pure mazzel voor de baas.

Deze uitspraak is ook nog eens openbaar na te lezen via deze link: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2019:7

Daar kunt u gewoon zien dat de werkgever, die dus fout heeft gehandeld, CleaningSolutions is.

Mediation? We doen het niet, en anders wel veel te weinig. Terwijl je dan samen aan tafel zit, in alle vertrouwelijkheid de zaken kunt bespreken en in goed overleg tot een echte oplossing kunt komen. Met respect voor beide partijen. De kosten: bij ons EUR 195,- per uur.

De procedure? Drie of vier gesprekken van ongeveer 1½ uur. Dat maakt ongeveer vijf, plus nog wat administratie en uitloop, zeg totaal 8 uren. Dat is dus ongeveer EUR 1.500,-. Gewoonlijk wordt zo’n bedrag gedeeld door beide partijen, dus EUR 750,-. Dat had CleaningSolutions 70% gescheeld, en ze zaten financieel al zo moeilijk (zo lezen we ook). En, waarschijnlijk nog het belangrijkste, geen ruchtbaarheid en je kunt elkaar daarna op straat weer gewoon aankijken. No hard feelings, want ook daar zorgt de mediator voor.

Mediation is op die manier ook een eenvoudige rekensom.

De simpelste oplossingen zijn vaak ook de beste. En de snelste. En de veiligste.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.