ARME MENSEN

Ontslag op staande voet is nog altijd een no go area. Ik zou zeggen: begin er niet aan. Dénk er zelfs niet aan, want het wordt zelden toegestaan. Als de werknemer een beetje slimme advocaat in de arm neemt, dan kunt u het als werkgever wel schudden. Trouwens, soms is dat ook wel terecht, zoals in onderstaand geval. Nogal actueel, met de vele #MeToo-aantijgingen als – inmiddels wel weer afnemende – hype nog vers in het geheugen.

Laten we eens naar Prorail gaan, die club waar D66-voorman Rob Jetten vandaan komt. Allemaal lekker openbaar, want zo gaat dat als je procedeert. U kunt dit hele verhaal dan ook in geuren en kleuren nalezen via deze link en op allerlei andere locaties ‘online’. Want zodra er zoiets als ‘billenknijpen’ of andere handtastelijkheden voorbij komen, dan lusten we er wel pap van. Arme mensen.

Prorail heeft al sinds 1979 een verkeersleider in dienst. Dat betekent in deze rechtszaak van 2018 dus al bijna een veertigjarig dienstverband. Dat betekent ook dat de man al tegen de zestig loopt. Sta je daarmee boven de wet? Natuurlijk niet, maar houd er rekening mee dat de Edelachtbare dit soort zaken wél ernstig meeweegt als je hem om advies, lees: ontbinding met onmiddellijke ingang vraagt. Ook: er ligt geen enkel dossier van deze trouwe werknemer over disfunctioneren of iets wat daar op lijkt. Ook van groot belang om ‘mee te nemen’.

Deze senior drinkt een borrel te veel op een kerstviering. Dat zijn die altijd zo gezellige, vrije, ongecompliceerde en transparante uitjes op de bedrijfsvloer. Daarbij (en daardoor, waarschijnlijk) zou hij een collega meerdere malen hebben lastiggevallen door zijn hand op haar billen te leggen. Ook zou er iets beledigends zijn geroepen.

Prorail heeft een uitvoerige set van gedragsregels en bijbehorende sancties in huis. Je zou bijna kunnen zeggen: het kan niet op, want aan alles is gedacht en alles is beschreven. Natuurlijk. Alleen, als het management die regeltjes zelf niet opvolgt, bijvoorbeeld inzake hoor en wederhoor en zorgvuldig en aantoonbaar doorvragen, dan houdt het natuurlijk al snel op. Alles voor niks.

Van de rechter mag deze werknemer (dus) gewoon weer aan het werk. Aan Prorail om al het achterstallige loon, mét wettelijke rente en mét een wettelijke verhoging van 25% alsnog, en snel een beetje, te betalen.

Was mediation hier niet een optie? Dan ben je weg van de emotie, komt er objectiviteit en proceskennis aan tafel en regel je dit soort gevoelige zaken zelf. En de hele wereld kijkt nu eens een keertje niet mee. Oordeel zelf.

Het samen regelen is altijd beter dan van alles roepen.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.