EEN VISIE (?)

Dagblad De Telegraaf meldt vandaag, dat het UWV verwacht dat er dit jaar een miljoen vacatures ontstaan. Zelf denk ik dat ‘dit jaar’ straks wel anders piept, omdat de economische groei en alle druk die daar vandaan komt inzakt. De waan van de dag, weet u wel? Maar 1.000.000 vac’s is toch wel een aantal om even bij stil te staan.

Natuurlijk, iedereen die een beetje kan kijken en nadenken, wist dat dit zou gaan gebeuren. Dat heeft ook met employability te maken, overigens een begrip dat ik bijna nergens meer tegenkom. De inzetbaarheid van het arbeidspotentieel.

Laten we hopen dat de crisis die er hoe dan ook aan zit te komen, hoe groot en diep die zal zijn weet ik natuurlijk niet, gebruikt gaat worden om mensen anders op te leiden en eindelijk eens een keer te sturen in de richting van wat ‘we’ nodig hebben. Ook een andere kijk op migratie is van levensbelang. Maar: ik heb er een hard hoofd in. Dat spijt mij. Opeenvolgende regeringen hebben wat dit betreft voortdurend hun kop in het zand geduwd.

Terug naar De Telegraaf. Dan komen al die beruchte branches natuurlijk weer voorbij, die al decennia lang in de hoek zitten waar de klachten vandaan komen, en waar dus de klappen vallen. Geen personeel! Bouw, zorg, onderwijs, techniek en ict.

“Zo is er een groot tekort aan machinemonteurs, elektriciens en elektramonteurs, software- en applicatieontwikkelaars, maar ook aan ingenieurs, timmerlui en vrachtwagenchauffeurs.”

Goh.

“Het is de afgelopen twee jaar pijlsnel gegaan”, zegt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV. “De krapte zit echt over de hele linie, bijna alle beroepsgroepen en sectoren hebben daar last van.”

Wanneer zegt zo’n arbeidsmarktdeskundige van een publieke instelling nu eens wat er moet gebeuren om dit soort zaken decennium na decennium te bestrijden, in plaats van achteraf vast te stellen, en vervolgens te roepen wat iedereen net zo lang al weet, ziet en ervaart? Lekker makkelijk. Maar het gaat om beleid meneer, beleid. En sturing. Een visie op werk en de inzetbaarheid van werknemers.

De weg wijzen, motiveren waar we met elkaar wat aan hebben. Bijvoorbeeld werktuigbouw ipv genderstudies. (Photo by Zulmaury Saavedra on Unsplash)

Een gedachte over “EEN VISIE (?)

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.