DE RECHTSPRAAK BEDREIGD

Het Nederlands Juristenblad schrijft over een stagnerende modernisering, een tekort aan professionele medewerkers en financiële schaarste die de rechtspraak in Nederland bedreigen. Ook hier dus weer die vreselijke tekorten op menselijk gebied. Geen mensen, geen mensen. Dat geldt dus ook voor, en binnen de juridische dienstverlening. Een en ander constateert de Commissie Visitatie Gerechten, die het afgelopen jaar de kwaliteitszorg van de rechtspraak onderzocht.

Het vertrouwen van de samenleving in de rechtspraak staat onder druk.

Rechters, medewerkers en rechtbankbesturen werken dagelijks met veel toewijding aan deskundige en toegankelijke rechtspraak. De Nederlandse rechtspraak is door deze inzet nog steeds één van de beste ter wereld. Maar het ambt van rechter zal aan gezag inboeten als de huidige tekortkomingen voortduren, constateert de commissie.

Zo blijft de digitalisering van de interne processen achter, exemplarisch voor het stagnerende moderniseringsproces van de rechtspraak. Rechtszaken duren daardoor onnodig lang en de toegankelijkheid van de rechtspraak voor rechtzoekenden neemt af.

Maar ook binnen de gerechten zelf is veel aan de hand. De commissie mist voldoende kritische (zelf)reflectie, omgevingsbewustzijn, samenwerking en uitwisseling bij de professionals in de gerechten. ‘Eigenaarschap’ voor het grotere geheel ontbreekt vaak bij medewerkers. Dat belemmert het gezamenlijk werken aan kwaliteitsverbetering.

Op dezelfde site is een interessante lezersreactie op dit bericht te lezen. Daarin wordt gesteld dat onder druk favoritisme (hard gaan lopen voor een enkele zaak/cliënt) een rol kan gaan spelen. Daardoor worden mogelijk wat al te gemakkelijk andere zaken en cliënten verwaarloosd, onder het motto: “Dat is een mooi klusje voor onze (hbo-)student.”

Uit dezelfde reactie: “Veel juridische taken komen bij de administratie te liggen, die daarop ook al niet is ingericht. Het probleem wordt verschoven naar de zwakste plek.

Merkwaardigerwijs wordt in dit hele verhaal nergens gerept over de kracht van mediation. Persoonlijk, alle tijd, en recht vooruit naar de oplossing toewerken. Zonder alle juridische haarkloverijen van dien. Dan gaat het niet om gebrek aan menselijk talent en inzet, want je doet het zélf. Onder begeleiding van de mediator. Punt.

Als u een volgende keer voor de keus staat om naar de rechter te stappen, overweeg dan eerst eens mediation. Het proberen waard. Simpel, toch?

Als de rechtspraak zo overbelast is, dan kunt u maar beter niet doen wat Vrouwe Justitia gewoon is te doen: de ogen sluiten. Er zijn veel betere manieren om uw conflict op te lossen, en niet achteraan in de rij te staan.

 

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.