OVER PRIVACY GESPROKEN

We zijn inmiddels (update 2021) al enkele jaren onderweg met de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat is privacywetgeving op Europese schaal, die – zo vind ik – links en rechts doorslaat maar in de basis de juiste dingen regelt. Professioneel verantwoord oppassen met de privacy van iedereen, weten wat je met wie deelt, waarom en waarvoor. En leg het maar allemaal vast, tekenen bij het kruisje graag. Op die manier kun je transparantie en goedkeuring aantonen.

Het volgende voorbeeld werd alweer een tijdje geleden voorgelegd tijdens een XpertHR College aan personeelsmensen. Het is een interessante, daarom ook hier, ter lering en vermaak.

Een HR-adviseur laat een negatieve beoordeling van een personeelslid in de kantine liggen. Moet haar (…) organisatie dit melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens?

Ja, is het antwoord. Want het draait om gevoelige informatie die ernstige impact kan hebben op deze werknemer. Denk aan gedrag van collega’s, nu ze weten wat er in dit specifieke geval aan de hand is. Er kan dreiging, uitsluiting en angst van uitgaan. Een typisch gevalletje van reputatieschade. Dat moet dus worden gemeld, ook bij de werknemer zelf.

Op dezelfde site valt te lezen dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) al controles heeft uitgevoerd bij overheidsinstellingen en grote bedrijven. Voor het UWV kwam de waarschuwing om gegevens beter te beveiligen te laat, want al vorig jaar bleken meer dan 100.000 cv’s illegaal te zijn gedownload.

Nog één praktijkvoorbeeld om uw AVG-kennis te testen, nog altijd van de site van XpertHR Actueel. Een HR-medewerker heeft een vakantieverzoek van een medewerkster laten slingeren in het kopieerhok. Moet de organisatie dat melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens? Nee, is hier het goede antwoord. Want het gaat in dit geval om een gering aantal persoonsgegevens en de informatie was niet ernstig privacygevoelig.

Stel dat de vakantieverzoeken van alle medewerkers op straat terecht waren gekomen, dan ligt het weer anders. Denk bijvoorbeeld aan algemene blootstelling aan inbraakgevaar.

Professioneel opletten en bewaken. En natuurlijk altijd om goedkeuring vragen, en melden als het fout is gegaan.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.