BURN-OUT HERKENNEN

No Nonsense – of het nu gaat om consultancy of mediation – , is meer van zelf nadenken, zelf voelen, zelf doen. In plaats van alles voor te kauwen…


Zo na de vakantietijd kun je her en der weer lezen – altijd hetzelfde, ieder jaar weer – dat de kans op ontevredenheid ‘weer terug bij de baas’ sterk toeneemt. Mensen worden er ook ziek van: ze moeten weer aan het werk, in plaats van dat ze mogen gaan presteren. En ze moesten toch al zo veel.

Maar dat doen ze natuurlijk vooral zichzelf aan. Denk aan die hockeyvaders of -moeders (mag ik dat verschil nog maken?). Nou, vooruit dan: hockeyouders. Je moet langs de lijn staan, die kinderen halen en brengen. Geldt ook voor school. Altijd maar klaarstaan, voor alles en iedereen (behalve voor jezelf). En tja, als je zo in het leven staat, dan wordt de kans op een burn-out ook steeds groter. Het is niet anders. Ik zeg: eigen keuze.

De verzekeraar Nationale Nederlanden gebruikt de nieuwsbrief van een toch serieus magazine als Elsevier voor een advertorial die heel goed past in de tijd, zeg maar gerust het seizoen. Zo krijgen we inzicht in, althans volgens de verzekeringsmaatschappij, de tien belangrijkste signalen die wijzen op tegenzin, oververmoeidheid en uiteindelijk de mentale ondergang. Daar komen ze, over open deuren gesproken (de reden van dit stukje). No Nonsense – of het nu gaat om consultancy of mediation – , is namelijk meer van zelf nadenken, zelf voelen, zelf doen. In plaats van alles voor te kauwen, zoals NN in dit geval doet. Maar ik vrees ook, steeds meer, dat het nodig is, de tijdgeest weet u wel.

  1. Minder concentratie

Geen ‘focus’ meer. Deze persoon is snel afgeleid en staart wat in de verte. Er komen geen beslissingen meer uit. Hé, is hier wat aan de hand?

  1. Vergeetachtigheid

Voorheen niet of nauwelijks, de laatste tijd met een zekere regelmaat. Hé, is hier wat aan de hand?

  1. Kortaf zijn

Spreekt voor zichzelf, lijkt mij. Als je dat niet eerder gewend was bij deze persoon, dan moet je gaan denken: Hé, is hier wat aan de hand?

  1. Meer fouten

Zie onder 3.

  1. Verminderde productiviteit

Niet alleen werk blijft liggen, maar er wordt ook minder accuraat, of helemaal niet meer gereageerd op e-mail. In de talloze vergaderingen in zoveel kantooromgevingen is ook de bijdrage minder. Hé, is hier wat aan de hand? (Ik zeg: schrap 80% van die vergaderingen en kort de tijd van de ontmoetingen die dan nog zijn overgebleven, met 50% in. Moet je eens kijken wat dát scheelt aan gevoelens van vermoeidheid op de werkvloer.) Maar we gaan verder met puntje 6 van Nationale Nederlanden.

  1. Vaker te laat komen

Zie onder 3.

  1. Langer aanwezig blijven

Veel baasjes vinden dat wel goed, want deze persoon heeft kennelijk hart voor de zaak. Maar het is eerder een uiting van onmacht en onkunde. Van ziek zijn misschien wel. Het werk komt maar niet af. Hé, is hier wat aan de hand?

  1. Slechtere lichamelijke conditie

Vermoeidheid is de persoon aan te zien. Dikke wallen en transpiratie, in plaats van inspiratie. Kijk ook eens naar lichaamsgewicht. Niet alleen minder, maar ook meer kilo’s kunnen indicatoren zijn. Het lichaam loopt letterlijk vast. Hé, is hier wat aan de hand?

  1. Veranderende stemming

Denk aan prikkelbaarheid, irritatie, cynisme en erger. Of juist een afvlakking van ‘normale’ emoties. Zie en hoor je dat meermaals, dan moet je volgens NN even stilstaan bij de vraag: Hé, is hier wat aan de hand?

  1. Vaker ziekmelden

Lijkt me duidelijk, toch? Waarschijnlijk is er meer aan de hand.

De grap is dat deze punten natuurlijk niet alleen voor de werknemer, lees de ondergeschikte gelden, maar ook voor de bazen, baasjes en managers. Of de ondernemer zelf. Maak die signalen wederzijds bespreekbaar, ga er samen voor zitten. Dat is de zeker serieus bedoelde afsluiter van dit stukje met tien punten, die u natuurlijk allang wist. Of niet?

Natuurlijk kun je het aan zien komen. Maar praat er dan over, wees niet zo bang. (Photo by Kristina Tripkovic on Unsplash)

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.