GIJ ZULT BETALEN

Wel vaker haal ik hier vooral arbeidsrechtelijke uitspraken aan van de rechtbank. Eén van de redenen daarvoor is – jawel – een stukje promotie voor mediation. Want dat soort uitspraken zijn altijd openbaar, iedereen kan het op z’n gemak nalezen en zich verbazen over, vaak, zoveel onnozelheid. Zoals in dit geval, met nota bene een juridische dienstverlener als werkgever en verliezende partij.

Bij mediation regel je je zaken aan één en dezelfde tafel. In alle rust, in je eigen tempo en vooral: in alle vertrouwen. Alles blijft binnenskamers. Dat is een prettige gedachte, want lees verder.

Werkgever biedt een werknemer contractverlenging aan. Bij een tijdelijk contract dat minimaal zes maanden duurt, moet de werkgever zich houden aan de zogenaamde aanzegtermijn. Dit betekent dat hij uiterlijk een maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst schriftelijk laat weten, of hij al dan niet verder wil met de werknemer. Doet hij dit niet of te laat, dan is de werkgever een vergoeding verschuldigd van maximaal een maandsalaris.

In dit geval treedt werknemer op 1 augustus 2018 voor een jaar in dienst. Zijn leidinggevende vertelt hem dat de organisatie zijn contract met een half jaar wil verlengen. Dat is een tegenvaller voor de werknemer, die kennelijk dacht voor onbepaalde tijd verder te mogen gaan. Dat is ook wat hij wil. Hij stuurt daar – heel verstandig – een mailtje over ter bevestiging.

Doordat de eigenaresse van het bedrijf waarvoor hij werkt afwezig is, duurt het tot de tweede helft van juli voor er een gesprek kan worden ingepland over de voortzetting van de arbeidsovereenkomst. Op 19 juli trekt de werkgever het aanbod voor de verlenging van de arbeidsovereenkomst in. Dat betekent dus dat werknemer per 1 augustus 2019 geen baan meer heeft.

De werknemer, hij werkt bij een juridische dienstverlener en is wat dit betreft – in tegenstelling tot zijn baas – dus niet op z’n achterhoofd gevallen, verzoekt de werkgever daarop om hem de aanzegvergoeding te betalen. De werkgever weigert dit. Er was immers in juni al een contractverlenging aangeboden? Dit aanbod is door de werknemer afgewezen, dus, zo betoogt de werkgever, hij heeft geen recht op een vergoeding.

De rechter gaat (natuurlijk) niet mee in de redenering van de werkgever. Deze heeft pas op 19 juli laten weten dat het contract niet zal worden verlengd. Dit had uiterlijk op 30 juni 2019 moeten gebeuren. De werknemer heeft het aanbod van juni niet categorisch afgewezen. Ook als de onderhandelingen over de verlenging van een arbeidsovereenkomst gaande zijn, geldt de wettelijke aanzegtermijn.

Over de periode dat de werkgever te laat was met de aanzegging heeft de werknemer volgens artikel 7:668 lid 1 en lid 3 van het Burgerlijk Wetboek, recht op een aanzegvergoeding. Deze vergoeding staat gelijk aan het loon over die periode, in dit geval dus negentien dagen. Het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding schrijft voor dat de rechter bij zijn rekensom uitgaat van kalenderdagen en niet het aantal werkdagen in deze periode. In dit geval verdient de werknemer vierduizend euro bruto per maand. Juli telt 31 dagen. Werkgever was negentien dagen te laat met zijn aanzegging, zodat werknemer recht heeft op een vergoeding van EUR 2.451,61 bruto (19/31 x EUR 4.000,00).

Oh ja, de werkgever moet ook de kosten van de procedure betalen.

Ik zeg: neem contact op met een gespecialiseerde mediator. Scheelt kosten, scheelt energie en je voorkomt een publieke afgang. Bovendien, je houdt de relatie open, je hoeft geen ruzie te maken en je gelijk te halen. Want als er één wint, is dus altijd iemand anders de loser. In een mediation zijn er twee winnaars. Je gaat na afloop lachend de deur uit, want je hebt je zaken tot tevredenheid geregeld. Samen.

Een geitje, ook al verstrikt in de rechten en plichten van de veranderende arbeidswetten.

 

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.