ROOFKUNST

He Nederlands Juristenblad (NJB) meldt dat een commissie onder voorzitterschap van Jacob Kohnstamm, de komende maanden het restitutiebeleid op het gebied van roofkunst gaat evalueren. Zoals iedereen weet, gaat het hier om tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi’s geroofde en ontvreemde kunstobjecten en cultuurgoederen van veelal Joodse eigenaren.

De opdracht aan de commissie is om het restitutiebeleid te evalueren met oog voor de juridische en morele aspecten. De commissie zal ook ingaan op de toegankelijkheid en de bekendheid van het restitutiebeleid, met oog voor het leed van slachtoffers en de dialoog met hun erfgenamen. Een deel van de roofkunst is na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden aan Nederland geretourneerd en maakt onderdeel uit van de rijkscollectie. De cultuurgoederen kunnen ook in bezit zijn van gemeentelijke of provinciale instellingen, stichtingen en particulieren. Sinds 2001 adviseert de zogeheten Restitutiecommissie over claims op basis van internationaal vastgestelde uitgangspunten. In totaal werden sindsdien circa 460 objecten aan de rechtmatige eigenaren of hun nabestaanden toegewezen.

De evaluatiecommissie komt graag in gesprek met betrokken partijen. U kunt hierover contact opnemen met de secretaris van de commissie .

Dit is nu een typisch voorbeeld van een buitengewoon bruikbaar onderwerp voor een mediation. Waar niet alleen juridische, maar ook morele en financiële aspecten om de hoek komen kijken. En waar de emotie (dus) een overheersende rol speelt.

Mensen, ga in dat soort gevallen vooral niet naar de rechter. Los je problemen samen op met de begeleiding van een gekwalificeerde, ervaren mediator.

Samen los je je problemen op, in plaats van ze te verscherpen in de rechtszaal.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.