HERKENNEN EN ERKENNEN

Het begint allemaal met een telefoontje. De directeur van een bedrijf in grond-, straat- en rioleringswerkzaamheden hoort zijn rechterhand in december 2019 bellen met een ander bedrijf. Het gesprek gaat over een begroting voor een opdracht die hem niet bekend voorkomt. Hij ziet dat zijn werknemer gebruik maakt van een USB-stick.

Dit stinkt.

Het vakblad voor hrm, PW, meldt dat deze werkgever geen beding heeft opgenomen dat de werknemer nevenwerkzaamheden verbiedt. Toch vindt hier een ontslag op staande voet plaats. En het bijzondere is, dat de rechter dit ook handhaaft.

Ontslag op staande voet is bijna altijd een mission impossible, maar hier lijkt sprake van een kentering. De werknemer is willens en wetens fout bezig, met grote gevolgen voor zijn baas. Gelukkig wordt dat herkend, waarmee de actie van deze werkgever dus ook wordt erkend.

De volgende dag checkt de directeur de computer van zijn werknemer. Onder verwijderde items vindt hij bestanden die duidelijk maken dat de werknemer werkt aan projecten die niets met de bedrijfsvoering van zijn werkgever te maken hebben. De werknemer wordt op staande voet ontslagen en moet de USB-stick inleveren, waarop onder andere de volledige financiële, fiscale en personeelsadministratie worden teruggevonden.

De werknemer erkent dat hij ‘vriendendiensten’ heeft uitgevoerd voor andere bedrijven. Volgens hem gaat het om kleine klusjes die hij in zijn pauze uitvoerde of voor of na werktijd. De USB-stick gebruikte hij omdat hij de harde schijf van zijn computer opnieuw wilde indelen en de server van zijn werkgever bijna vol zat. Onzin, want het bedrijf werkt in de cloud.

Nevenwerkzaamheden zijn niet per definitie verboden. Wie niet wil dat een werknemer ook een andere broodheer dient, doet er verstandig aan hierover een beding op te nemen in de arbeidsovereenkomst.

De werkgever heeft in dit geval verzuimd om de werknemer een beding te laten tekenen. De werknemer vindt dan ook dat het hem vrij staat om vriendendiensten te leveren aan andere opdrachtgevers. Daarnaast heeft hij nog een grote mond ook: hij eist een zogenaamde billijke vergoeding van EUR 130.000,-, plus de wettelijke transitievergoeding en een vergoeding ter hoogte van een maandsalaris wegens onregelmatige opzegging. Toe maar.

De werkgever stelt zich behoudender op, en vraagt de kantonrechter om het ontslag op staande voet in stand te houden en de werknemer te veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding van ruim EUR 8.000,-, zoals vastgelegd in artikel 7:677 van het Burgerlijk Wetboek. De werkgever wil bovendien dat de werknemer een nog nader te bepalen schadevergoeding betaalt wegens wanprestatie.

WAT DE RECHTER VINDT

  • De kantonrechter is van mening dat een werknemer in een dergelijke positie verantwoordelijk omgaat met bedrijfsmiddelen en vertrouwelijke informatie. Door zijn handelswijze heeft de werknemer het vertrouwen van zijn baas zodanig geschaad dat van de werkgever niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst voort te laten duren.
  • Omdat de werknemer er de oorzaak van is dat de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang is ontbonden, heeft hij geen recht op de gevraagde billijke vergoeding, transitievergoeding of schadevergoeding wegens onregelmatige opzegging. Hij moet zijn werkgever een vergoeding betalen van EUR 8.136,60.
  • De werknemer moet de proceskosten betalen.

Lees dit hele verhaal rustig na op het openbare net van de Rechtspraak. Kijk, met mediation behandelt u dit soort geschillen samen aan één tafel, in alle vertrouwelijkheid. Dan komt er (dus) niks naar buiten. Trouwens, enig idee wat de advocatenkantoren van beide partijen hier aan uren hebben gedeclareerd? Je moet dit, en we gaan dát doen! Ze zullen, we gaan niet akkoord, we weten het zeker… En de claims vliegen – zie boven – dreigend in de rondte.

Bij No Nonsense Mediation betaalt u een tarief van EUR 195,-. In gemiddeld drie sessies van 1½ uur kunt u er met een goede mediator ‘uit’ zijn. Tel er nog wat verslagleggingskosten bij op, plus het opmaken van de Vaststellingsovereenkomst (zeg in totaal 5 uur), dan komen de totale kosten in dit geval dus uit op EUR 1.852,50. Gebruikelijk is dat beide partijen deze kosten delen, dus met minder dan duizend euro bent u klaar, is het geregeld, opgelost en over. In de tijd die u wenst, zonder wachttermijnen, griffie en alle openbaarheid.

Moet ik nog meer uitleggen?

info@nononsemediation.nl

Wie belazert hier wie? En wat zijn de consequenties? Kies voor mediation.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.