EEN ALGORITME IPV EMOTIE

Het gaat maar door. We krijgen er dus maar geen genoeg van. Wat zijn nu eigenlijk de goede vragen voor een sollicitatiegesprek? Maar ook: welke vragen moet je vooral NIET stellen?

No Nonsense Consultancy is al langer dan 30 jaar behoorlijk eigenwijs. Wat voor zogenaamde – en vaak zelfbenoemde – kenners absoluut de vragen zijn die je vooral niet moet stellen, zijn voor Ton Westphal meer dan eens juist de onderwerpen die hij ter sprake wil brengen.

U wilt een paar voorbeelden?

In nota bene Werf&, het vakblad voor “Recruitment en arbeidsmarktcommunicatie” staat dat een vraag als ‘Wat voor een auto zou je willen zijn, en waarom?’ echt heel erg is. Ik vind die juist wel aardig. Smaak, kwaliteit, accenten van je lifestyle, ambitie en het belang van status komen pats/boem allemaal en tegelijk aan de orde. Daar kun je wat mee, als onderdeel van. Ik ga hem gebruiken, dus dankjewel.

Maar nóg erger vinden ze daar de vraag: “‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” Jeetje, dat vind ik nou juist heel relevant. Dan bedoel ik niet binnen de functie of organisatie, maar als persoon, maatschappelijk en familiaal. Ooit nagedacht over emigreren? Heb je qua opleiding wel de goede keuzes gemaakt? Kijk, zo ontstaat er iets.

Maar ik merk steeds meer dat jonge(re) mensen dat vreselijk griezelig en eng vinden. Ze krijgen daardoor letterlijk en figuurlijk kleur. Van blozen tot rode vlekken in hun nek. Want ze zijn opgegroeid en opgevoed met groepsprocessen. Lekker met elkaar een project doen, en zo. Je moet vooral niet te dichtbij komen, zo lijkt het soms. Toch is mijn ervaring dat als je hier met een kopje koffie, of twee, of drie, doorheen weet te breken, er hele goede interviews op gang komen. Ze gaan praten, nemen je in vertrouwen. Omdat je kunt luisteren.

OK, dan gaan we dat dus virtueel doen, testjes invullen en zo. Vinkjes zetten bij voorgekauwde antwoorden? Is dat wat?

We gaan nog even door. Want een vraag over salaris is ook al ‘not done’. Huh? Als ik dat op voorhand al niet weet, dan nodig ik zelfs niet eens de kandidaat uit. Je kunt een fantastisch gesprek hebben, met een vervolg, en daarna nog een vervolg. We doen er ook nog een assessment overheen. Maar dan komt puntje bij paaltje, en blijkt de kandidaat een salarisverwachting van 100.000+ te hebben. Terwijl de organisatie maar een budget van max. 75.000 ter beschikking heeft. Dat gaat dus niet goed komen (modern Nederlands). Alle moeite voor niks. Kijk, dat vind ik dus “erg”.

De kenners vinden de slechtste vraag ooit: “Vertel eens iets over jezelf”. Kijk, daar ben ik het wél hartgrondig mee eens. Maar niettemin wordt die in negen van tien sollicitatiegesprekken nog altijd gesteld. Dat komt omdat ze niks beters weten.

NIET DOEN

In de rondte kletsen over je sterke en je zwakke punten is ook zoiets. Niet doen.

Zo kabbelt het ‘onder kenners’ nog even door, om tot de conclusie te komen dat “ieder sollicitatiegesprek een modderpoel van desinformatie is, en het een goed idee zou zijn om de rol van de gesprekken veel kleiner te maken”.

Nee, het is een gotspe.

Omdat zoveel jongere mensen moeite hebben met een inhoudelijk en betekenisvol, dus goed gesprek en omdat “we” überhaupt niet meer kunnen luisteren, schaffen we het dus maar af. Een gesprek. En geloof mij, die trend zet door. Niet meer lezen, niet meer luisteren. Technocraten rukken op, de empathie sterft weg. Een algoritme in plaats van emotie en gevoel. Terwijl je die intuïtie toch echt niet voor niets hebt meegekregen. Ik zou zeggen: hou het menselijk. Maar tegelijk moet je natuurlijk wel een gesprek kunnen voeren.

Op mijn blog zal ik daar binnenkort een stukje over schrijven. De titel heb ik alvast bedacht: De blondjes van HRM.

Kijk, dit is de vent die we willen hebben. Toch?

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.