KUN JE ZELF WEL LEIDING GEVEN?

Ziek zijn en beter worden. Wat doe je als leidinggevende wanneer één, of misschien wel meerdere van je mensen zich met een (on-)zekere regelmaat ziek melden? Ga dan niet lopen mopperen en klagen. Al helemaal niet waar collega’s van de ziekmelder bij zijn. Maak het in de groep niet tot een gespreksonderwerp. Oftewel, vermijd sociale controle en afkeuring. Het is al erg genoeg, waarschijnlijk ook voor degene die zich heeft ziekgemeld.

Een paar tips kunnen je behulpzaam zijn.

Ga altijd individueel het gesprek aan, en zorg dat je goed bent voorbereid. “Ik denk” en “volgens mij” zijn niet de goede beginwoorden. Nee, je hebt vastgesteld dat … of: “van de laatste twaalf maandagen ben je er vier niet geweest”. Dat is één op drie.

Zo’n constatering is de opmaat voor het schetsen van de gevolgen daarvan. Collega’s die moeten worden opgeroepen terwijl ze een dag thuis dachten te werken, een vergadering die moet worden afgezegd. Misschien valt er wel een interne of externe, dure persoonlijke training uit die lastig kan worden ingehaald.

Daarbij refereer je niet aan eventuele klachten die in je omgeving, of die van de zieke, zijn binnengekomen, maar spreek je je eigen zorgen uit. Zorgen die vragen om een oplossing.

Hoe kunnen we elkaar helpen? En laat dan maar eens een stilte vallen. Je hoeft niet de hele tijd aan het woord te zijn. Alsjeblieft niet, zelfs.

Het is belangrijk dat je niet vooringenomen aan tafel gaat, ook al zijn er vier van de laatste twaalf maandagen ziekgemeld. Je wilt oprecht weten wat daarvan de oorzaak is. En vul dat dan dus niet alvast in voor je medewerker.

Na vragen en luisteren, volgt vastleggen. Hebben we elkaar goed begrepen? Wat mag de medewerker van zijn of haar manager verwachten, en omgekeerd? Zijn er afspraken gemaakt, en welke dan? Plan tot besluit altijd een vervolgmoment, zeg enkele maanden later. Ga dan samen opnieuw aan tafel om over en weer te bespreken of, en wát er is veranderd. Leg ook die uitkomsten vast.

Het lijkt allemaal zo eenvoudig en voor de hand te liggen. Een paar van die spelregels, de do’s en de don’ts. Maar keer op keer blijkt ook uit eigen ervaring dat teveel mensen dat soort gesprekken heel erg lastig, moeilijk en zelfs eng vinden. Vraag je in dat geval af of je wel geschikt bent als leidinggevende.

Foto door Andrea Piacquadio op pexels.com

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.