OVER PROSPECTS EN SUSPECTS

Er zijn vele bedrijven die zitten te wachten op cv’s.

Dat zijn dus per definitie niet onze opdrachtgevers. Cv’s in plaats van mensen. Stapeltjes papier ter beoordeling. Achterdocht in plaats van vertrouwen. Cynisme in plaats van humor. Kijken in plaats van zien. Praten in plaats van luisteren. Kletsen in plaats van analyseren. Vooroordelen en dogma’s in plaats van creativiteit en vernieuwing.

Een andere blik, een nieuwe maar eigenlijk ouderwetse benadering van werving en selectie, noem het executive search of headhunting. Er zijn bedrijven die dat maar niks vinden. Die ploegen voort op de gebaande paden, en vergeten dus al die bijzondere zijweggetjes die tot de mooiste vergezichten leiden. In Brabant zeggen we dan “zund”, oftewel jammer. Een gemiste kans.

Er zijn ook vele bedrijven die een x-aantal bureaus aan het werk zetten. En iedereen gaat vervolgens zitten vissen in dezelfde vijver (dat zijn dus vaak de modderpoelen die vlak naast die gebaande paden liggen). Levert niet de beste vis op. Maar het moet snel en dus ook: no cure/no pay. Wie het eerste komt, het eerste maalt. Vreselijk. Doen we bij NNC echt niet aan mee. Wij gaan voor wilde zalm, vers gevangen. De beste kwaliteit. Op kleur en aan de maat. Die haal je niet uit troebel water. Daarvoor moet je de stekjes kennen, en die liggen vaak heel ver weg van de vacaturesites, LinkedIn (waar windowdressing de norm is) en de nationale databanken met de bulk van de sollicitanten.

Onze belofte aan u: wij vangen de grootste – en de duurste – vis. Niet voor een percentage van het jaarsalaris, maar voor een vaste prijs. All in, dus inclusief alle eventueel noodzakelijke advertentiekosten. Kleinere vissen wegen minder zwaar, dus daar gelden ook kleinere bedragen voor. Over transparantie gesproken: hoeveel andere aanbieders zijn ‘straight forward’ over hun prijs? Fee’s, commissies, percentages, bureaukosten, doorbelasting van dit en van dat, een uurtarief met opslag, advertentiekosten, webbijdrage en verplichte winkelnering… Hou toch op.

T: +31 (0)40 20 46440

E: info@nnc.nl

De beste vis vang je niet daar, waar iedereen “zit”…

4 gedachtes over “OVER PROSPECTS EN SUSPECTS

 1. Hallo Ton,

  Helemaal mee eens, al die verscholen kosten, bijkomende kosten enz. Bah, bah…

  Trouwens trainers en organisatie-adviseurs kunnen er ook wat van.

  Ik woon prachtig aan de natuur, hier in de “Dongevallei’ zit ‘goeie’ vis; ik bel je dan kunnen we het hebben over het restaurant dat die vis mag gaan serveren.

  Groet,

  Frank Kemper

  Like

 2. Bedrijven hebben een broertje dood aan bedragen die ze niet kunnen overzien. Keuze van ‘makelaar’ is steeds vaker meer een afweging van
  kosten, dan van kwaliteit van kandidaten. Fixed fee’s geven de kwaliteitsbeoordeling weer ruimte. Maar het is ook andersom…
  kandidaten zijn helemaal niet blij met percentage structuren,
  het werkt belemmerend en geeft ruis. Dat de bemidelaar een passende vergoeding krijgt voor zijn existentie/organisatie en voor zijn echt werk is fair. Of het publiceren van vacature en forwarden van de zinnige CV’s daartoe behoort? Ik denk dat matchen een intensieve kennis van werkgever, personen bij werkgever, jobinhoud (de werkelijke), de kwalificatiebandbreedte, de klik mogelijkheden, de actieve en lantente capaciteiten van de kandidaat,diens persoonlijkheid en andere zaken een stuk noeste arbeid van de ‘bemiddelaar’ met zoch meebrengt. Daarvoor moet die betaald worden.

  Chester Stibbe

  Like

 3. Ongelofelijk, meer dan 600 sollicitanten voor 1 vacature. Ik voel me op een bepaalde manier trots omdat ik één van die velen ben die heeft geprobeerd door de selectie te komen.

  Zoals de meesten wel weten is het op het moment erg moeilijk om aan een passende baan te komen. Je hoort de meest vreselijke verhalen over mensen die zich jaren volledig hebben ingezet op hun werk en na hun ontslag geen enkel uitzicht hebben op een nieuwe baan. Dat maakt mensen onzeker, afhankelijk en verdrietig.

  Door de vele werklozen, solliciteren werkzoekenden massaal op een vacature. Het verwerken van al die sollicitaties lijkt soms dan ook meer op lopende band werk. En ik schrijf uit ervaring: Het is soms net of je niet serieus wordt genomen. Het beeld van een werkgever die een hele hoge stapel cv’s door tweeën deelt en één stapel daarvan met een ferme zwier de prullenbak in veegt, onder het mom van: “Mensen zonder geluk kunnen we niet gebruiken”, doemt regelmatig op in mijn hoofd. Soms krijg je nog een kort, slordig mailtje als reactie, maar vaak hoor je helemaal niets meer.

  Het klinkt raar, maar vandaag kreeg ik een hart onder de riem gestoken door een afwijzing. Door deze meest aardige, eerlijke en informatieve mail kreeg ik, vreemd genoeg, een glimlach op mijn gezicht. Het komt vast allemaal goed!

  Ton en Milia, hartelijk dank voor het teruggeven van mijn vertrouwen in het bestaan van integere mensen op de arbeidsmarkt.

  Met vriendelijke groet,

  Eefje van den Bergh

  Like

 4. @Eefje. Wow, hier word ik bijna een beetje verlegen van. Zeer bedankt, want ook een “recruiter” is soms net een mens :-).

  Maar je geeft wel precies aan waar wij voor staan, en die herkenning vanuit “de markt”, zoals in dit geval door jou, doet goed.

  Ik wens je veel succes!

  Like

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.